Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международен ден на мигранта

Време е за стратегии за приспособяване към необратимите климатични промени

Нестабилна околна среда » нестабилно общество » насилие и несигурност » миграция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 декември е Международен ден на мигранта. На тази дата през 1990 година ООН приема Международната конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства. Сега през 2019 светът е променен и вече сме в епоха на Ново преселение на народите. Според някои това е едва началото.

Името ѝ е измислено. Няма как тя да излезе с истинското си име. Била е само на 13 години, когато изоставили всичко в родния Афганистан – дом, приятели, училище, работа, живот... и пристигнали в България. Днес тя е на 25 години. Не знаем дали е още в страната ни, или търси щастието си някъде по света. Историята на Силай.

Миграцията винаги е присъствала в историята на човечеството и възможните причини за нея най-често са влошаването или унищожаването на жизнената среда. В днешния свят екологичните катастрофи предизвикват нови мигрантски вълни. 

В "Нашият ден" гостуваха екологът Георги Стефанов и политологът Георги Киряков.

"По данни на ООН има около 65 млн. климатични мигранти, засегнати от измененията на климата и свързаните с тях последици глад, липса на ресурси и вода. Цифрата се очаква да нарасне през 2050 г. до 1 млрд. души!" 

"От 2015 година към ООН действа Международна организация за миграцията, която изследва всички аспекти на въпросите, свързани с миграцията, деградацията на околната среда и изменението на климата. Вече ясно се осъзнава, че проблемите са преплетени. Т.е. нестабилната околна среда води до нестабилно общество, а това води до насилие и несигурност, което води до миграция. Разбирането на връзката с климатичната криза и миграцията на огромни маса хора може да се превърне в ключ към справянето с тази криза, а също и с миграцията." – подчерта Георги Стефанов. 

Вече е време да бъдат изготвени стратегии за приспособяване към необратимите климатични промени.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска спортна академия на открито в НСА

Дългата лятна ваканция изправя родителите пред необходимостта да търсят пълноценни занимания за децата. При това след месеците на затваряне и прекарване на много време с технологиите, е особено важно децата да са на открито, активни и ангажирани. От 2012 г. Националната спортна академия организира летни занимания за деца от 5 до 14 години, като дава..

публикувано на 01.06.20 в 13:53

Да си баща е отговорност, но и сила

Двата месеца, в която светът остана затворен, даде много материал за размисъл. На прага сме на промени и трансформации на мисленето и нагласите, които обикновено отнемат много време. От една страна дългото затваряне у дома доведе до ескалиране на домашното насилие и агресията и отново постави на дневен ред нуждата от промяна в законодателството, за да..

публикувано на 01.06.20 в 11:55

Празник в непразнично време

По традиция, датираща вече 85 години от първите предавания за деца в зората на радиото в България, програма „Христо Ботев“ и тази година ще обърне специално внимание на най-младите си слушатели на техния празник. Сутринта в „Нашият ден“ 1 юни ще започне с поздрав към децата на "Педя човек, лакът брада" с гласа на актрисата Слава Рачева. След това..

публикувано на 31.05.20 в 15:24

Вечният живот и богопознанието

В евангелския текст от неделята преди Петдесетница е разкрита същността на вечния живот: "Вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истинаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа".  Имат ли тези думи връзка с богопознанието и то път ли е за постигане на вечен живот? С таврофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“..

публикувано на 31.05.20 в 08:10

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24