Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от НДК „Евгений Онегин“

Съставите на БНР с диригент Павел Балев представят операта на Чайковски със специалното участие на Красимира Стоянова

2
Красимира Стоянова
Снимка: krassimira-stoyanova.com

Едно от ярките събития, включени в програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК, е концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ на Пьотр Илич Чайковски, което ще бъде осъществено от Смесения хор с хормайстор Любомира Александрова, Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Павел Балев и солистите:
• Евгений Онегин – Атанас Младенов, баритон
• Татяна – Красимира Стоянова, сопран
• Олга – Виолета Радомирска, мецосопран
• Ларина – Елена Чавдарова - Иса, мецосопран
• Филипиевна – Галя Павлова, мецосопран
• Ленски – Михаил Михайлов, тенор
• Княз Гремин – Петър Найденов, бас
• Ротният – Васил Антов, бас
• Зарецки – Виктор Кръстанов, бас
• Трике – Росен Ненчев, тенор

Начало: 19 часа на 21 декември 2019 г.

Съдържание на операта „Евгений Онегин“ на Пьотр Илич Чайковски


Кратки биографии на солистите:

Красимира Стоянова завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив с цигулка, класическо пеене и музикална педагогика.
Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 г. в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в „Сватбата на Фигаро“,„Идоменей“ и „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, „Еврейката“ от Халеви, „Гуарани“ и „Фоска“ от Гомес.
От 1999-а до 2003-та е солист, а от есента на 2003-та до момента е постоянен гост-солист в Щаатсопер, Виена, а през 2009-а е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“.
Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда до най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт Гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер и Концертхаус в Берлин, Музикферайн и Концертхаус във Виена, Номори опера в Токио, Баварската опера в Мюнхен, Тетро Лисео в Барселона, Тетро Реал в Мадрид, Оперен театър Цюрих и др.
През годините участва в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Даниеле Гати и др.
Красимира Стоянова е записала три компактдиска с оперни арии за звукозаписната компания „Орфео“, наградени с различни престижни награди: „I palpiti d’amor“ с диригент Фридрих Хайдер, „Slavic opera arias“ и „Verdi“със Симфоничния оркестър на Баварското радио и диригент Павел Балев. За „Гега Ню“ записва диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини. Има издадени DVD от концерти с нейно участие: „Еврейката“ от Халеви с Щаатсопер Виена, „Отело“ от Верди с Театро Лисео, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Нидерландска опера и с Кралската опера Ковънт Гардън, „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус от Залцбургския фестивал.
Тя редовно концертира и у нас със Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера, Пловдивската и Софийската филхармония, Нов симфоничен оркестър и др. Работи с редица български диригенти, сред които Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Росен Миланов, Павел Балев и др.
Участва във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Новогодишен фестивал“, „Дни на музиката в Балабановата къща“ и др.
През 2007-а Красимира Стоянова получава наградата „Музикант на годината“ на слушателите на „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. През 2015 е удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив, а през 2019 г. нагpадата „Златен век“ с огърлие от Министерството на културата за изключителен принос за популяризиране на родното изкуство по света.



Павел БалевПавел Балев дебютира като диригент на 18 години. През 1993 г. получавa наградата на Българското национално радио „Млад музикант на годината“ и прави записи за БНР и БНТ. През 1995 завършва дирижиране при проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
В периода от 1995-1998 специализира във Ваймар, Германия и участва в програмата „Диригентски форум“ на Немския музикален съвет, където ръководи майсторски класове по дирижиране. От 2014 г. води диригентски клас във Висшето училище за музика в Манхайм.
Носител е на Първи награди от Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер“ (1996) и Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), Наградата „Херберт фон Караян“ и Наградата за диригенти на град Бад Хомбург (2003).
Павел Балев e първи диригент и музикален ръководител на Камерната опера в Дрезден (1998), на Оперните театри в Росток (1999-2002) и Хале (2002-2008).
Oт 2007 е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на  Международната лятна академия „Карл Флеш“, в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония.
Гост-диригент е на Хамбургската и Виенската Щатсопера, Комише Опера Берлин, опера „Земпер“ Дрезден, Oперите на Щутгарт, Лайпциг, Хановер, Цюрих, Бремен и на повече от 40 оркестри в Германия и САЩ.
Работи в постоянно  сътрудничество със Симфоничния оркестър на Датското национално радио, Националния академичен симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Националната опера и Симфоничния оркестър на Монпелие, Националния оркестър на Сингапур, Операта в Лимож, Мюнхенски Радиооркестър, Държавната капела във Ваймар, Симфоничния оркестър на Кан, Музикколегиум Винтертур, Севернохоландската, Словашката и Софийската филхармония и др.
Павел Балев изнася концерти със световни солисти като Ане - Софи Мутер, Едита Груберова, Tомас Хемпсън, Kрасимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала, Никола Тесте, Анна Нетребко и др.
Рециталите на Красимира Стоянова „Славянски оперни арии“, „Верди Арии“ и „Веризмо“, под диригентството на Павел Балев получават „Международна класическа музикална награда 2012“, както и годишни награди на германската музикална критика за 2012-а, 2014-а и 2017-а година.
Ето и разговорът с Павел Балев.


Михаил МихайловМихаил Михайлов завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.
Оперния си дебют прави още като студент с ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на Росини. След дипломирането си изпълнява роли от лиричния репертоар като Неморино в „Любовен еликсир“, Ернесто в „Дон Паскуале“, Фентън във „Фалстаф“, Бастиен в „Бастиен и Бастиена“ и др. В момента е често предпочитан за роли като Алфред в „Травиата“, Херцога в „Риголето“, Родолфо в „Бохеми“, Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ и др.
Достига финалите на конкурсите „Опералия“ 2017 и „Concours musical international de Montréal“ 2018. Следват изяви на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Osaka Festival Hall, Япония, Национална опера Букурещ, Операта в Краков, както и на фестивали във Франция, Швейцария, Унгария, Полша и Германия. Печели Гран при на XIX Международен конкурс „Романсиада“, Москва, Втора награда на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус, София и Първа награда на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“, Шумен, Първа награда на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен.
Михаил Михайлов е предпочитан солист и за вокално-симфонични творби. До този момент има в репертоара си 20 от най-крупните и ярки образци в жанра. Концертирал е с редица симфонични оркестри в България, Румъния, Косово, Полша, Германия и Великобритания.
През сезон 2019/2020 гостува на операта в Познан и в Операта в Риека, Хърватска. През ноември партнира на Соня Йончева в нейната „Пучини гала“ в София. До края на сезона му предстои участие във Вердиевия „Реквием“ със Софийската филхармония, както и в спектакли на Оперите в Бялисток и Познан, Полша, филхармонията в Катовице и в Краков и на сцената на Държавна опера Пловдив.
Чуйте в звуковия файл какво сподели певецът.


Виолета РадомирскаВиолета Радомирска е родена в София. Още като дете изпълнява солови партии за Детския радиохор. Завършва музикалното си образование в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1996-а е ученичка на именитото мецосопрано Александрина Милчева. От 1999-а до 2001-ва Радомирска е част от Интернационалното оперно студио в Цюрих.
През 2002 г. получава наградата „Le Prix Europeen d’encouragement“ от Европейската фондация за култура, която ежегодно награждава 10 отличили се млади музиканти от цяла Европа.
В Операта в Цюрих е участвала в редица продукции като: „Саломе“, „Слай“, „Любопитните дами“, „Ернани“, „Риголето“, „Хубавата Елена“ и е пяла под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др.
В периода 2002-2006 Радомирска е част от трупата на Операта на Люцерн, където участва в „Кармен“, „Вълшебна флейта“, „Армида“, „Прилепът“, „Дидона и Еней“ и множество концерти. От 2004 е в трупата на Операта в Бил, Щвейцария, където изпълнява редица централни мецосопранови роли. През 2012 участва в записите на операта „Le donne Curiose“ от Ермано Волф-Ферари с Радиооркестъра на Мюнхен.
През сезон 2017-2018 пее в „Силата на съдбата“ в Пловдив, „Кармен“ и „Реквием“ Верди в Софийската опера и „Парижки живот“ в Цюрих. Изнася концерти в Люцерн, Деломон и Цюрих, Швейцария.



Атанас МладеновАтанас Младенов е роден в София, в семейство на музиканти. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков и Държавната консерватория„ Джоакино Росини“ в Пезаро, Италия. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим и Росиниева музика при видния тенор и педагог Раул Хименес в Барселона.
През 2008 г. в Старозагорската опера изпълнява ролята на Алфио в „Селска чест“ от Маскани. През 2009 г. пее на сцената на Софийската опера в „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах. Участва в „Дон Жуан“ от Моцарт на летния фестивал „Августа Траяна“, Стара Загора и в ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“, Кипър.
От 2012 г. е солист в Софийската опера, където е изпълнил ролите на Белкоре в „Любовен еликсир“ от Доницети, Пинг в „Турандот“ от Пучини, Алберт във „Вертер“ от Масне, Фредерик в „Лакме“ от Делиб, Зурга в „Ловци на бисери“ от Бизе, Дандини в Росиниевата „Пепеляшка“, Борислав в едноименната историческа опера на Маестро Георги Атанасов, Онегин в „Евгений Онегин“ от Чайковски. Участва с голям успех във вагнеровите епоси „Залезът на боговете“ (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“) в ролята на Гунтер, в „Тристан и Изолда“ като Курвенал и в „Парсифал“ в ролята на Амфортас. Гастролира успешно в Италия и Франция.
През 2005 и 2011 г. става носител на сребърна купа от Международния пролетен фестивал на изкуствата в Пхенян, Северна Корея. Лауреат е на международните конкурси за млади оперни дарования – „Città di Pesaro“ и „Luigi Zanuccoli“, Италия. Стипендиант е на „Yamaha Europe Music“, 2007 г., Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим през 2009 г. и Фондация „Elvidia Ferraccuti“, Италия, 2010 г.



Елена Чавдарова-ИсаЕлена Чавдарова-Иса е родена в Кърджали в семейство на музиканти.
Завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София при доц. Ирена Бръмбарова. Специализира в Централното студио за оперни певци към Софийската опера и балет в класа на проф. Илия Йосифов и маестро Асен Найденов.
Лауреат е на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“, София, Международния конкурс за оперни певци, Билбао, Испания  и „Опералия“, Токио, Япония.
От 1993 г. е солист на Държавна опера Пловдив.
От 1994 г. е редовен участник във фестивала „OPERA OPEN“ – Пловдив. От 1996 г. е постоянен гост-солист на Софийската опера и балет.
В репертоара ѝ влизат централни партии за мецосопран в оперите „Дон Карлос“, „Набуко“, „Трубадур“, „Аида“ от Верди, „Кармен“ от Бизе, и др., както и кантатно-ораториални произведения и камерна музика.
Гастролира в престижни оперни театри в Европа, Азия и Америка, сред които са „Театро Политеама“, Палермо, „Театро Мунисипал“, Рио де Жанейро, „Аудиториум“, Мадрид, „Форест национал“, Брюксел, Операта в Гент, „Сан Карло“, Лисабон, „Буйка Кайкан“,Токио, както и на сцената на Миланската филхармония, Кралската филхармония на Мароко и др.
Пяла е с Лео Нучи, Стефано Секко, Хуй Хе, Луис Лима, Амброджо Маестри, Емил Иванов, Красимира Стоянова, Гена Димитрова, Пласидо Доминго, Паула Романо, Марчело Джордани, Кристиян Бенедикт, Алберто Гадзале, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Владимир Стоянов, Валери Петров, Димитър Петков, Соня Йончева и много други световноизвестни пе¬вци. Работила е с диригенти като Рикардо Шаи, Антонио Гуаданио, Юрий Темирканов и др.



Петър НайденовЗа музикалните критици Петър Найденов е един от най-вълнуващите певци от младото поколение баси на световната оперна сцена. Роден е през 1979 г. Завършва класическо пеене при проф. Руско Русков и проф. Свилен Райчев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Усъвършенства се при известните певци Гена Димитрова, Никола Гюзелев и Роберто Скандиюци.
На 24-годишна възраст прави своя дебют на сцената на Софийската опера и балет като Дон Жуан в едноименната опера и като Зарастро във „Вълшебната флейта“ на Моцарт в театъра в Марибор. По-късно в репертоара му се добавят Дон Базилио от „Севилският бръснар“ от Росини, Нилаканта в „Лакме“ от Лео Делиб и редица други баcови партии.
Неговите международни изяви започват през 2006 г. с ролите на Дон Руис Гомес Да Силва в „Ернани“ на Верди, Дон Базилио в „Севилският бръснар“ от Росини в Националната опера в Хелзинки, Рамфис в „Аида“ от Верди в Операта на Кайро, Фернандо в „Трубадур“ от Верди , Швейцария. Пее и в Марибор, Линц, Ница , Букурещ, Виена, Триест и др.
През 2009 г. Петър Найденов е финалист в Конкурса за млади оперни певци на Пласидо Доминго – „Опералия“.
От 2012-а до 2015-а е част от Виенската щатсопера и участва като Ферандо в „Трубадур“, като Тимур в „Турандот“, като Колин в „Бохеми“, Хаген в „Пръстенът на нибелунга“ и Спарафучиле в „Риголето“.
През сезон 2016-2018 има голям успех като Граф фон Валтер в новата продукция „Луиза Милер“ в Oперата в Грац, Австрия. През 2018/2019 е бил на сцената на операта в Берген, Норвегия в Месата на Шуберт и Моцартовия Реквием, на Софийската опера и балет през април 2019 г. в главната роля в Моцартовия „Дон Жуан“. През април 2019 г. участва и в Реквиема на Верди в Пловдивската опера, като част от събитията в „Пловдив – столица на културата 2019“.
Петър Найденов е постоянен гост на Софийската опера и балет. През новия сезон ще участва в операта „Дон Жуан“. Наскоро той изпълни ролята на Рамфис от „Аида“ на оперния фестивал в Луксор, Египет, а му предстои Филип II в „Дон Карлос“ в Швейцария.



Росен НенчевРосен Ненчев завършва НМА „Проф.Панчо Владигеров“ с класическо пеене през 2008 г. От 2008 до 2010 специализира при Маестро Виторио Теранова в Академията „Гаетано Марцеали“ в Милано.
През 2016-а печели стипендия от Министерството на културата за обучение в Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим.
През 2017-а, 2018-а и 2019-а участва в майсторските класове на Хосе Карерас в Kонсерваторията „Джоакино Росини“, Пезаро. Партнира на Хосе Карерас в концертите му в София в зала „Арена Армеец“ и в Атина в зала „O.A.K.A“ през 2019 г.
Учи и при Маестро Франко Федеричи, Джузепе Сабатини, Георги Делиганев, Евгения Дундекова, Анна Ванди и Красимира Стоянова.
Дебютът му на оперната сцена е през 2011 на Летния оперен фестивал в Бергамо на площад „Пиаца Векиа“ в ролята на Гастон в „Травиата“. От 2011 до 2013 е артист на „Театро Сан Бабила“ в Милано, още познат като „La Piccola Scala“, където участва в постановките „Набуко“ като Исмаел, „Лучия де Ламермур“ като Артуро, „Мадам Бътърфлай“ като Горо.
През 2013 г. участва в „Травиата“ като Алфред Жермон в „Театро Гавацени“, Бергамо, а през 2016-а в Софийската опера и балет е в ролята на Ленски в „Евгени Онегин“. През същата година Росен Ненчев е сред десетте финалисти на оперния конкурс „Магда Оливеро“, Милано.
От 2018-а Росен Ненчев е щатен солист на Софийската опера и балет. Участва като Исмаел от „Набуко“ в юбилейните спектакли – „125 години Софийска опера и балет“ на площад „Александър Невски“ и на Летния фестивал „Опера на върховете“ в гр. Белоградчик.



Галя ПавловаГаля Павлова завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“с оперно пеене в класа на проф. Мати Пинкас. Гастролира многократно като солист в оперни и кантатно-ораториални произведения в страната, Европа и Америка.
Изпълнява за първи път в България редица произведения като „Девата“ на Масне, „Библейски песни“ на Дворжак, „Психея“ на Де Файя и други. Има записи за Българското национално радио и Българската национална телевизия.


Васил АнтовВасил Антов e роден през 1974 г. в София. Музикалното си образование получава в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
От 1999 до 2001 работи в състава на ДМТ „Стефан Македонски“. От 2001 до 2003, като певец на свободна практика, участва в постановките на: „Театро Лирико д' Европа“ в САЩ, Франция, Италия и Холандия, в спектаклите на „Гранд театър дьо Женев“ и Операта в Страсбург с хорова формация „Орфей“ под диригентството на проф. Крум Максимов.
От 2003 е артист-хорист в Смесения хор на Българското национално радио.

Виктор КръстановВиктор Кръстанов e завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по пиано при Милена Павлова през 2009 и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Иван Дреников през 2014.
Продължава своето развитие в областта на оперното изкуство, с вокален педагог Кръстан Кръстанов.
Днес работи като диригент в Смесения хор на подворието на Руската църква в София и като артист-хорист в Смесения хор на Българското национално радио.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30