Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във влака в празничните дни

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Над 28 хиляди допълнителни места за предстоящите коледни и новогодишни празници осигурява „БДЖ Пътнически превози“. За тази цел ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

2019-а отбелязва и седмата година от началото на инициативата „Пътниците на БДЖ не са маймуни“.

Протестът бе организиран от асоциация "Приятели на железопътния транспорт", а един от активистите ѝ – Варужан Апелян разказа в "Нашият ден".

Тогава асоциацията искаше да се проведе нов конкурс, с който договорът за обществен превоз да се възложи на нов превозвач. Договорът е инструментът, с който държавата превежда субсидията за железопътния пътнически транспорт.

Какво се промени за това време, когато огромните дългове, натрупани от жп превозвача, изчезнаха? Подобри ли се качеството на железопътните услуги?

По какъв начин ще се развива БДЖ? 

Парадоксално е, че при нарастващи опасения за околната среда и железопътните, и автобусните услуги отбелязват спад. Оказва се, че хората търсят и използват лични автомобили за превоз. 

А за перспективите пред железопътния транспорт е важно да се говори, най-малкото защото след 4 години изтича договорът за обществена услуга между БДЖ и държавата – достатъчен срок, за да си изясним какъв железопътен транспорт искаме и можем да получим. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Как преживя кризата Стопанският факултет към СУ "Св. Кл. Охридски"

Добре познатата максима за кризата като възможност е реалност за Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Факултетът отпреди извънредното положение е имплементирал възможностите за дистанционна работа, провеждане на предприемачески курсове и програми за обмен с водещи учебни заведения и компании от цял свят.  Ситуацията с..

публикувано на 29.05.20 в 12:10
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Българската стартъп асоциация е домакин тази година  на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса?  Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден": "Наградите се провеждат за 5-а година и..

публикувано на 29.05.20 в 09:14