Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаните тайни на зографското съсловие

Снимка: издателство „Инле“

Какво още не знаем за професионалните тайни на българските майстори, изпод чиито вълшебни ръце са излезли десетки шедьоври, онези църковни стенописи, чието символно значение е забулено в мистерия?

Зографите не само са използвали таен език, включващ алхимични названия на различните пигменти и вещества, с които са работели, но са закодирали и създадените от тях образи, както и цялата система от символи, чието значение вече е забравено. Например и днес се питаме коя е загадъчната жена в центъра на композицията „Колелото на живота“, защо някои от светците ни са крилати за разлика от другите техни подобия, защо изворите на река Йордан са антропоморфни, какво символизират кинокефалът св. Христофор и енигматичният, наподобяващ Бафомет, образ от Чуриловския манастир?

Този разговор е продължение на предишни предавания, но съдържа най-новите проучвания и обобщени изводи за тайния код на българските майстори зографи от всички български школи.

В разговора за премълчаните тайни на зографското съсловие ще участват Марияна Шабаркова-Петрова и Александър Тренев, които  ще се опитат да ни помогнат да видим тази част от националното ни наследството по нов начин.
По телефона в диалозите се включи Албена Раленкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25