Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премълчаните тайни на зографското съсловие

Снимка: издателство „Инле“

Какво още не знаем за професионалните тайни на българските майстори, изпод чиито вълшебни ръце са излезли десетки шедьоври, онези църковни стенописи, чието символно значение е забулено в мистерия?

Зографите не само са използвали таен език, включващ алхимични названия на различните пигменти и вещества, с които са работели, но са закодирали и създадените от тях образи, както и цялата система от символи, чието значение вече е забравено. Например и днес се питаме коя е загадъчната жена в центъра на композицията „Колелото на живота“, защо някои от светците ни са крилати за разлика от другите техни подобия, защо изворите на река Йордан са антропоморфни, какво символизират кинокефалът св. Христофор и енигматичният, наподобяващ Бафомет, образ от Чуриловския манастир?

Този разговор е продължение на предишни предавания, но съдържа най-новите проучвания и обобщени изводи за тайния код на българските майстори зографи от всички български школи.

В разговора за премълчаните тайни на зографското съсловие ще участват Марияна Шабаркова-Петрова и Александър Тренев, които  ще се опитат да ни помогнат да видим тази част от националното ни наследството по нов начин.
По телефона в диалозите се включи Албена Раленкова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Страхил Пеев (вляво) и Георги Камов

За птиците и за идеята да познаваме по-добре света около нас

За птиците и за орнитологичните разходки, които могат да се случват в София и около София по всяко време, говорим със Страхил Пеев и Георги Камов – хората, които стоят зад идеята Sofia Bird Walks. Разговор за редките видове, за фотографията и за вниманието към дейталите. А също и за науката и дори за търпението, на което ни учат птиците. Sofia Bird Walks..

публикувано на 29.03.20 в 09:15

Северозапазена България

Дестинацията е Северозападна България и онези кътчета в родината ни, които по една или друга причина остават неизвестни за мнозина. За тях разказват гостите – Мариана Гомилева, Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, а техен домакин е водещата Ирина Вълчанова. Мариана Гомилева е наша колега, която известно време водеше предаване по Радио София...

публикувано на 28.03.20 в 08:15

Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита

Съвместните разработки на учените от БАН с техни колеги от партньорски организации, включили се при осъществяването на Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“, са си поставили амбициозни цели в името на едно по-чисто бъдеще, което да оставим на децата си. Сред тях са нови технологии за съхраняването на енергия от възобновяеми..

публикувано на 27.03.20 в 09:35
Остров „Св. Анастасия“ в Бургаския залив в Черно море

Европейските острови и островите в България

Без да е пищно екзотичен, както островната зона между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, Старият континент също може да се похвали със сложна брегова линия и любопитни, далеч не само за туристите, острови. За някои от най-интересните, сред които се откроява най-значимата по площ островна група на Британските острови с най-големият от тях –..

публикувано на 26.03.20 в 09:45

Професия военен кореспондент 1877-1878

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската империя се възвисяват гласове за спиране на варварствата, извършвани от „болния човек на Босфора“. И..

публикувано на 25.03.20 в 17:10