Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интелектуалната собственост - най-значимият актив днес

БНР Новини
Момчил Неков, Ива Дойчинова и Владимир Йосифов
Снимка: Здравко Петров

Светът с бързи крачки върви към дигитална, кръгова, нисковъглеродна икономика. Изследователската дейност е ценен икономически ресурс.
У нас обаче броят на патентите, регистрирани от патентно ведомство спада непрекъснато. Причините са ясни - една част от изобретателите предпочитат да се реализират в чужбина. Друга причина е, че предприятията нямат възможност да поддържат иновативна и развойна дейност.

"Търсенето на бърза печалба пречи на стратегическото мислене и влагане на средства и ресурси в иновации" - изтъква изобретателят Любен Лаков.

Тук, разбира се, държавата би могла да подпомогне с данъчни облекчения, като това да бъде част от цялостна стратегия за насърчаване на изследователската дейност.

Друг аспект на проблема е брандирането и липсата на цялостна адекватна политика по отношение на подпомагането на производители и налагането на продукти като киселото мляко и бялото саламурено сирене, например.

Чуйте разговора в студиото със събеседници Момчил Неков, бивш евродепутат и създател на термина за качество "Планински продукт", Владимир Йосифов, специалист по интелектуална собственост и проф. Любен Лаков, изобретател на 2019 г. - по телефона.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.