Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Дропла

БНР Новини

Село Дропла се намира на север от общинския център гр. Балчик. Някога на мястото на селото е имало две махали – Той коюсю (в превод кладенецът на дроплите) и Мурсал кьой. Няма данни кога точно са възникнали двете селища, но в началото на съществуването си били населени с турско население. Българи се заселват тук през 19-и век. Първите заселници били овчари от Котленско. 

В средата на 19-и век, около Кримската война, в махалата Мурсал кьой се заселват българи, родом от Малко Търново. Те идват в Добруджа от Бесарабия. Затова и през 1942 г. Мурсал кьой е преименуван на Търновка. След Крайовската спогодба с Румъния, при връщането на Южна Добруджа на България, между двете махали са заселени преселници от Румъния (основно от района на Тулча). Така през 1940 г. се образува днешното село Дропла.

Гордостта на селото е читалището. В него има библиотека от над 8 хиляди тома. Там се помещават ритуална зала и етнографска музейна сбирка. В читалището се намира и пенсионерският клуб, към който функционира група за стари градски песни, патриотични и църковни песни и автентичен фолклор.

В Дропла има Здравна служба, където работят двама лекари и един зъболекар.

На територията на селото има една земеделска кооперация и двама арендатори на земеделска земя, където работят по-младите жители на селото. Още за историята и името на селото, за настоящето на Дропа и поминъка, за делниците и празниците на жителите му, за читалището, пенсионерския клуб и певческата група – ще научим в сградата на читалище „Велко Ангелов 1940“, където вече ни очакват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40