Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Дропла

БНР Новини

Село Дропла се намира на север от общинския център гр. Балчик. Някога на мястото на селото е имало две махали – Той коюсю (в превод кладенецът на дроплите) и Мурсал кьой. Няма данни кога точно са възникнали двете селища, но в началото на съществуването си били населени с турско население. Българи се заселват тук през 19-и век. Първите заселници били овчари от Котленско. 

В средата на 19-и век, около Кримската война, в махалата Мурсал кьой се заселват българи, родом от Малко Търново. Те идват в Добруджа от Бесарабия. Затова и през 1942 г. Мурсал кьой е преименуван на Търновка. След Крайовската спогодба с Румъния, при връщането на Южна Добруджа на България, между двете махали са заселени преселници от Румъния (основно от района на Тулча). Така през 1940 г. се образува днешното село Дропла.

Гордостта на селото е читалището. В него има библиотека от над 8 хиляди тома. Там се помещават ритуална зала и етнографска музейна сбирка. В читалището се намира и пенсионерският клуб, към който функционира група за стари градски песни, патриотични и църковни песни и автентичен фолклор.

В Дропла има Здравна служба, където работят двама лекари и един зъболекар.

На територията на селото има една земеделска кооперация и двама арендатори на земеделска земя, където работят по-младите жители на селото. Още за историята и името на селото, за настоящето на Дропа и поминъка, за делниците и празниците на жителите му, за читалището, пенсионерския клуб и певческата група – ще научим в сградата на читалище „Велко Ангелов 1940“, където вече ни очакват.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия