Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честита Василица!

БНР Новини
Кемал Еюб, Ива Дойчинова и Наталия Цекова
Снимка: Здравко Петров

Празниците са чудесен повод да опознаваме другия и неговата култура. По тази причина на Василица, ромската Нова година, център "Амалипе" организира кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ в София. 

Деян Колев от организацията разказа за кампанията, в която се включват над 300 ученици от 37 училища от цялата страна. Те идват в София на 14-и януари, за да покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси в нашата обща родина. За тях вратите си ще отворят основните национални институции и дипломатически мисии.

Деян Колев от "Амалипе", както и гостите в студиото – актрисата Наталия Цекова и бившият председател на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп – бяха единодушни, че представата за ромите като за хора, които нехаят за образованието на децата си, не е вярна. 

Ромските семейства, като всички родители, искат най-доброто за децата си и повечето от тях знаят, че пътят към него минава през образованието. Тук грехове има обществото ни – тъй като децата, посещаващи т.нар. "десегрегирани училища", се натъкват на проблеми, неприемане и омраза. 

Успешните примери на роми, които са се реализирали добре, не са никак малко, друг е въпросът дали искаме да ги видим, защото предразсъдъците са нещо удобно – свеждащо сложни проблеми до прости решения. 

Но е добре да се замислим кой ни насъсква едни срещу други, използвайки език на омразата и превръщайки едни хора в изкупителна жертва за всички проблеми на обществото.

Макар и бавна, промяната на стереотипите е възможна, а празникът е добър повод да се вгледаме в общите неща и онова, което ни свързва.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество.  Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните..

публикувано на 26.05.20 в 15:01

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51