Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на българския фотограф изследва връзката между човека и природата

Вик: емоционално пътуване на Димитри Стефанов в Исландия

БНР Новини

Галерия „Синтезис“ представя новата изложба „Вик“ на българския фотограф Димитри Стефанов. Това е личен, суров проект, разказ за емоционалното пътуване на автора в Исландия, една „земя на края на света“. Там, където човек се слива с природата. Там, където душата намира пристанище и оставаш безмълвен пред величието на необятното.

„В тази изложба оставям кадрите да разкажат, това което почувствах в необятните земи на Исландия. За мен “Вик” е рязък и смел завой от черно-бялата документална стилистика, в която работя. Цялата серия заснех в цвят без нито един черно-бял кадър“, казва талантливият фотограф. 

Заглавието „Вик“ Дими Стефанов заимства от думата vík на старонорвежки или *wīkō от старогермански, което в превод означава малък залив или вход към пристанище. Пристанището като символ на спасение в една сурова земя.

Снимам с душа. Винаги съм бил близо до хората, чиято история разказвам. В тази серия измествам фокуса към връзката между човека и природата. Земята диша заедно с теб, чувстваш, че сте едно цяло. Черна земя, тъмнозелени поля, безброй водопади, облаци, мъгли и сковаващи ледове – една различна вселена. Просто отстъпваш крачка назад и викът ти секва“, споделя още Димитри Стефанов.

Изложбата „Вик“ е заснети със средноформатна камера Fujifilm GFX 100 – с резолюция 100 мегапиксела и издръжлива на тежки атмосферни условия.

Българският фотограф ще се срещне с публиката на тази вечер, 16 януари, от 19.00 ч. в галерия „Синтезис“.

За автора:

Димитри Стефанов е роден в Плевен през 1987 г. Живее в Испания в продължение на 13 години. През 2009 г. завършва магистратура "Документална фотография" във фотографското училище EFTI в Мадрид, където получава наградата за фотограф на годината и прави самостоятелна изложба "Not About Football". Димитри печели стипендия за семинара Gervasio Sanchez Albarracin, а работата му е публикувана в някои от водещите български  и международни списания. През 2010 г. участва в Международни фотографски срещи в Пловдив, печели  отличието "Млад фотограф на годината" от БГ Пресфото. През 2011 г.  е  финалист в POYi Emerging Vision Incentive.

През 2011 г. е избран за майсторския клас Photo Joop Swart, организиран от World Press Photo. През 2013 г. е финалист за наградата Pikto Award. През последните години Димитри работи по различни късометражни филми и видеоклипове, между които е и клипът на българската певица Виктория за Евровизия 2020 в Ротердам. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50