Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на пиеса за Марина Цветаева

„Най-бедното място на земята“ – спектакъл по пиесата „Астероид 35 111“ от Галина Д. Георгиева

| обновено на 24.01.20 в 17:16 БНР Новини

Марина Цветаева (1892-1941), неразгадана докрай и до днес, е не само гениална поетеса. Тя е автор и на проза и литературна критика. Нейният живот е завършено драматургично произведение, а жанрът му, уви, е трагедия. „Най-бедното място на земята“ компилира основните житейски и творчески събития, през които Цветаева преминава.

Ето как режисьорката на спектакъла Станислава Кирилова представя дебюта си в Радиотеатъра:

„Най-бедното място на земята е пространството на духовността и поезията. А от поезия „ се нуждаят само нещата, от които не се нуждае никой. Тя е най-бедното място на цялата земята. И тя е място свято“ – пише известната руска поетеса Марина Цветаева в отговор на развилнелия се брутален прагматизъм, страх и цинизъм, който властва в Съветския съюз.

„Най-бедното място на земята“ е спектакъл за извънредната, никому ненужна поетеса, която отдава живота си, за да остане вярна на принципите си. Извънредността, изключителността и несъвместимостта с ординерния живот на тази толкова ярка личност изпълва съзнанието с въпроси за същността на съществуването и неговото реално случване. Цветаева поставя много висока летва – морална, човешка и творческа – цел е абсолютът, досега с незримото, огромното, надтелесното. Целият живот на поетесата е безкрайна парадоксална история за невъзможното присъствие на твореца в един толкова материален и осезаем свят.“

Участват артистите: Георги Златарев, Станислава Коцева, Димитър Бисеров, Георги-Маноел Димитров Георги Богданов.

Музика – Христо Намлиев.

Режисьор – Станислава Кирилова.

Слушайте в „Радиотеатърът представя“ в неделя, 26 януари, от 16.00 ч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45