Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Перник се провалихме като град и общество

Екипи на „Нашият ден“ са на място в града и в студиото от София с въпроса какво се случва в Перник

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последно време Перник се превръща в събирателен образ на най-тежките проблеми, пред които се изправя България през 2020 година – безводие, мръсен и отровен въздух, остаряла инфраструктура и проблеми, нерешавани с десетилетия. Мащабна авария във водопреносната система остави града от режим на ограничено водоподаване в град без вода.

Жителите на града не знаят на кого да вярват. Информацията, която се подава, е оскъдна, несигурна и ден за ден. Няма усещане, че кризата се управлява.

Защо Перник не "хваща винкелите"?

Ако сега свалим правителството, ще отидем в девета глуха, ако на дневен ред дойде темата за предсрочни избори, никой повече няма да ни обърне внимание – е отговорът на Ани Деветакова.

Даже и да се напълни язовирът, водата ще изтече през остарялата система и безкрайните аварии. Ако не се подмени водопреносната мрежа, водата пак няма да стигне до нас" – каза още тя.

Не е нормално цяла България да говори за Перник, а ние да сме абсолютно неспособни да провеждаме политики, които да осигуряват елементарни битови нужди – каза от своя страна Галина Георгиева от сдружение „Дишай, Перник“ – Генезисът на водната криза е от 2003 г. Тогава областният управител Димитър Колев, в момента председател на Общинския съвет, позволява индустрията да започне да черпи от водата за питейни нужди.“

Какво става в Перник, където дори режимът не се спазва и аварията изправя града пред тотално безводие?

Ще има ли хора, които да понесат отговорността?

Обикновено потърпевшите са и виновни – каза един от жителите на града, безработен електроинженер и добави: – Преди години имаше достатъчно работници, които, качвайки се на няколко автобуса, отиваха в София и падаше правителството, но сега вече няма и работници.“

Градът се готви за шествие. Част от хората подчертават, че не искат шествието да се приема като протест, а като търсене на съдействие и решение, не искат да виждат контрапротест или да ги виждат като заплаха за правителството.

Шествието е насрочено за събота от 11.30 часа и ще започне пред Съдебната палата в София.

Водещият от студиото в БНР Александър Райчев разговаря с председателя на Българската асоциация по водите инженер Иван Иванов и с председателя на риболовен клуб „Балканка“ инженер Димитър Куманов за кризата на управлението на водите в България.

Гигантският проблем е целенасоченият стремеж на всяка власт до момента да унищожава водите. МОСВ прави всичко възможно да ликвидира водите в България. Като се започне от раздаването на 200 нови ВЕЦ-а, които пресушиха реките и стигнем до изхвърлянето на отрови във водите.

Питейните източници – не големите язовири – едва 30% от тях имат санитарно-охранителни зони и при предишния министър (Нено Димов) се опитаха така да променят закона, че да намалят значително защитата им.

Има целенасочена политика с цел да се защитят интересите на разни бизнес кръгове – минната индустрия. Прави се всичко възможно да се свият поясите, да падне защитата, за да се вадят пари" – адресира проблемите инж. Куманов.

Живеем с мисълта, че е нормално да имаме 60% загуби и това е залегнало в стратегията – т.е. изпълняваме си стратегията, но природата не ни чака да си изпълним административните процедури“ – каза инж. Иванов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Как преживя кризата Стопанският факултет към СУ "Св. Кл. Охридски"

Добре познатата максима за кризата като възможност е реалност за Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Факултетът отпреди извънредното положение е имплементирал възможностите за дистанционна работа, провеждане на предприемачески курсове и програми за обмен с водещи учебни заведения и компании от цял свят.  Ситуацията с..

публикувано на 29.05.20 в 12:10
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Българската стартъп асоциация е домакин тази година  на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса?  Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден": "Наградите се провеждат за 5-а година и..

публикувано на 29.05.20 в 09:14