Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 ноември в секретните доклади на посланик Сол Полански

Проф. Йордан Баев, Румен Леонидов и Алексения Димитрова
Снимка: Василена Мирчева

Какво пише в рапортите на американския посланик в София за падането на Тодор Живков през 1989 г.? Как Великите сили са приели събитията в България на 10 ноември 1989 г.? Били ли са информирани и подготвени за замислените в Москва партийни преврати? Каква роля са имали чуждите разузнавания в тези събития? Участвали ли са пряко или индиректно в тях?

Разследващата журналистка Алексения Димитрова е успяла да се възползва от Закона за свободата на информацията в САЩ и е събрала в книга поверителните доклади, които тогавашният американски посланик в България Сол Полански е пращал до Държавния департамент във Вашингтон от юни 1988-а до юли 1990 г. Изследването ѝ е изградено върху повече от 1000 страници документи, разсекретени от 2000 г. досега, както и публикуваните във виртуалната читалня на американския Държавен департамент.

Интересната информация в книгата се допълва от интервютата на Алексения Димитрова с някогашните комунистически функционери Петър Младенов, Добри Джуров и Георги Атанасов, както и с последния съветски посланик в България Виктор Шарапов.

Освен нея в студиото беше и историкът проф. Йордан Баев, който е специалист по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история. През последните четири десетилетия има общо над 300 публикации, сред тях 11 монографии и 12 документални сборника, които са издадени на 14 езика в над 20 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. В момента е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по нова и най-нова обща история. Той ще разшири темата и ще ни въведе в тайните на военното разузнаване, мястото на България в архивите на ЦРУ и другите разузнавателни служби на САЩ.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво оценява матурата по български език и литература

Правопис, пунктуация – да, задължително. „В повестта на Елин Пелин „Гераците“ се представя конфликтът между поколенията и разпадането на родовия свят“ – и това може да мине за насъщно знание. „Какво е подчертаното изразно средство: антитеза, гротеска, метафора, литота?“ – малко се позамисляме за литота, но що е антитеза, гротеска и метафора,..

публикувано на 06.06.20 в 08:35
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15