Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сюжетите на Джони

Емил Янев, Джони Пенков и Андрей Чертов (отляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 370 „Трамвай по желание“ ви среща с легендата Джони Пенков.

Какво може да ни разкаже една софийска локва? Как изглежда днешният ден през прозореца на ст. н. с., к. т. н., доц. Георги Пенков? Кои са хората и афоризмите на Джони? И как „Фокус“-ът на Джони и компания замени въстанието срещу народната власт? Защо у нас, когато кажеш истината, хората започват да се смеят?

Всичко това ще разберете от спектакъла „Сюжетите на Джони“, в който поддържаща роля на знаменития Пенков играе неговият колега, кинорежисьорът Андрей Чертов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Багряна завинаги

Такова е заглавието на предговора в новия сборник с избрана лирика на Елисавета Багряна в съставителство на Людмила Малинова - Димитрова и Людмил Димтров. Те, заедно с художника Кирил Златков, са създали книга, достойна за голямата българска поетеса.  В „Аз обичам самата любов“ присъстват не само нейните познати стихотворения, но и по-малко..

публикувано на 29.03.20 в 09:10

Аксиния Михайлова за избраната и наложената самота

Поетесата Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб" за стихосбирката "Целувката на времето". Заглавието на книгата идва от едноименното стихотворение, което не е публикувано на български. Повече от половината от стихотворенията в тази книга не са публикувани на български. Книгата е в три части – "Удавени сенки",..

публикувано на 29.03.20 в 08:06

Детска книга за любовта

Последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова излезе под заглавие „Божанчето и любовта на лебедите“. Книгата е за порасналата героиня на поредицата. Тя вече не е предишното малко дете и баба ѝ решава да ѝ разкаже за любовта. Хубав повод е посещението на резервата Сребърна, където малкото момиче за първи път ще види лебеди..

публикувано на 28.03.20 в 15:10
Любими актьори на редакция „Хумор и сатира“ в студиото: Вяра Табакова, Линда Русева, Мая Бабурска, Иван Петрушинов и Елена Кънева.

На Дамско парти в неделя

Всяка пета неделя от месеца се виждаме на дамско парти. С голяма буква, „Дамско парти“, не само защото то е единствено по рода си, но и защото е заглавието на едно от неделните предавания на редакция „Хумор и сатира“. Една актриса разказва. За себе си и за тайните на една блондинка. На една или на друга, това ще разберете, като дойдете на „Дамско парти“..

публикувано на 28.03.20 в 15:05

С музиката си Банана ни даваше и светлина

Каквото и да кажа за  Симеон Щерев , все ще бъде малко. Йордан Рупчев, един колега – специалист по джаза и продуцент в радиото – преди време в своята енциклопедия "Изборът на Рупи" има една великолепна много обширна статия за Банана. С пълно право, защото това е един от особено важните хора, важна личност изобщо в българската музика – разказа в..

обновено на 28.03.20 в 13:21