Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eврозоната – рискове и възможности

Щерьо Ножаров: България няма избора да прави референдуми дали да приеме еврото или не, а кога

Мнозинството от българите не подкрепят влизането на България в еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд". 50% от запитаните са против въвеждането у нас на единната европейска валута, като само 19 на сто го подкрепят. Същевременно 54% искат референдум за влизането на България в еврозоната. Поне половината от участниците в проучването заявили, че при евентуално допитване няма да подкрепят еврото. Основните притеснения на българите при приемането на единната валута касаят поскъпването на живота, като цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините еврото да е нежелано у нас.

Икономистът от УНСС д-р Щерьо Ножаров, проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН и Стоян Панчев – председател на Българското либертарианско общество и член на Експертния клуб за икономика и политика – споделиха своите експертни мнения по темата.

Д-р Щерьо Ножаров определя три ключови въпроса: 

Единият е за поправката в Закона за БНБ (ал.3 от чл.29), която предизвика такава дискусия. Според Ножаров тази поправка е по-скоро техническа, въпреки че не беше оповестена и дискутирана широко в обществото. Но в нея няма нищо съмнително и притеснително в тази поправка.

Трябва да кажем, че България, още с членството си на ЕС, е приела да стане и член на еврозоната, както и всички останали държави. Разбира се, няма конкретен срок кога да стане това. Но България няма избора да прави референдуми дали да приеме еврото или не, а кога. Т.е. дали да се отложи този процес или не. Чисто юридически, легално не би могъл да се организира референдум. 

Влизане на България във валутния механизъм (ERM II) и еврозоната

Плюсове

Еврото все пак е втората най-използвана валута в света. То има дял около 20% от световните валутни резерви. Само доларът има повече – 60%. Другият плюс на еврото, който валутният борд не би могъл да си позволи, е, че при силен валутен натиск от световните пазари, както се получи световната икономическа криза, една национална валута, дори във валутен борд, не е обезпечена толкова добре. Един валутен борд сам по себе си не би могъл да гарантира стабилността на валутата, към която е привързан. А еврото има свой стабилизационен фонд в размер на 500 млрд.

Българската икономика е свързана с икономиката на държавите-членки на еврозоната, не на ЕС. Вносът ни е около 50%, износът – около 45%. Еднаквостта на валутата би гарантирала липса на транзакционни разходи, това би улеснило конкурентоспособността и разширяването на производството в българската икономика. 

По-ниски лихви при кредитите – ако България е член на еврозоната, банковият риск се намалява. България ще има по-висок кредитен рейтинг, което веднага би довело до по-лесно управление на държавния дълг. По-добра репутация на международните пазари, което би трябва да стимулира чуждестранните инвеститори. 

Минуси

След влизането си в еврозоната България ще участва в Европейския стабилизационен механизъм с вноска от 91 млн. евро годишно поне в първите 5 години. Срещу това тя би трябвало да получава евентуална подкрепа. Но дали хипотетично това не би било наливане на вода в пясъка... (Италия)

Има съмнение дали надзорните механизми на еврозоната се справят добре до момента. Например когато една от големите латвийски банки щеше да фалира през 2018 г., това беше забелязано от американците, а не от контролните институции на надзора. 

Чехия и Полша заявиха миналата година, че ще отложат за неопределено време своето кандидатстване в еврозоната. Защото, от една страна, Италия и Гърция, и отчасти Португалия, създават риск за държавите, които биха влезли. От друга страна, Полша обяви, че до 5-10 години ще достигне по доходи и без членство в еврозоната средното за Европа ниво. Тя иска да запази възможността си за провеждане на национална парична и монетарна политика и смята, че нова е нещо гъвкаво.

Вторият ключов момент е притеснението на хората за валутния курс лев спрямо евро – подценен или надценен





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18