Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Идоменей“ от Залцбург

4
Снимка: SF/Ruth Walz
Снимка: SF/Ruth Walz

Малко след 229-ти рожден ден на австрийския гений, който светът отбеляза на 27 януари може да се пренесете в един от най-прекрасните градове в света – неговото родно място. Благодарение на членството ни в Европейския съюз за радио и телевизия по програма „Христо Ботев“ на 8 февруари от 20 часа ще проследите с документален звук моцартовата опера „Идоменей“, представена на 27 юли миналата година в рамките на летния фестивал в Залцбург. Спектакълът е под диригентството на 47-годишния грък с руско гражданство Теодорос Курендзис, заедно с неговия ансамбъл „МузикАетерна“, Хора на операта в Перм и Фрайбургския бароков оркестър.

Теодорос Курендзис е роден на 24 февруари 1972 г. в Атина. На 4 години започва да свири на пиано, а на 7 добавя и цигулка, на 12 години е приет в теоретичния и в инструменталния факултет на Гръцката консерватория в Атина с цигулка. Успоредно с дипломирането си в тези факултети учи и пеене първо в консерваторията, после в Атинската академия. През 1990 г. основава камерен оркестър в гръцката столица. В периода 1994-1999 учи дирижиране при Иля Мусин в Санктпетербургската консерватория, дирижира и солира с Филхармонията и симфоничния оркестър на Санкт Петербург и оркестъра на Мариинския театър. Така започва и руската му кариера, която е подкрепена и с получаване на руско гражданство през 2014 г. Ще изброя и някои от основните му постове, с които спечелва доверието на руската общественост и получава няколко награди, сред които престижния Орден на дружбата през 2008 г. за огромен принос в съхранението, развитието и разпространението на руската култура зад граница: от 2009 г. постоянен гост-диригент на Болшой театр; 2004-2010 – Курендзис е главен диригент на Новосибирския държавен академичен оперен театър и балет, където основава хор и оркестър „МузикАетерна“; през 2011 добавя нов пост в биографията си и нов ракурс в кариерата – става главен художествен ръководител на Пермската опера и балет на името на П. И. Чайковски. Тук заедно с него се преместват и част от музикантите от ансамбъла „МузикАетерна“; през 2018 г. заема поста главен диригент на СО на Югозападното немско радио. Освен като музикант Курендзис се изявява и като актьор в киното.

Либретото на „Идоменей“ е написано от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско, който преработва текст на Антоан Данчет (за едноименна музикална драма на Андре Кампра през 1712 г.). 24-годишният Моцарт пише своята първа „опера сериа“ за дворцовия карнавал и на 29 януари 1781 г. тя е представена за пръв път в новия дворцов театър на Мюнхен.

Образът на Идоменей идва от древногръцката митология, според която той е внук на цар Минос и син на Девкалион и е един от претендентите за ръката на Елена. Когато тя бяга с Парис, той се включва в Троянската война, за да спази сключеното между царете споразумение. Води 80 кораба в Троя и влиза с троянски кон в обсадения град. Според легендата той се завърнал благополучно в Крит и доживял дълбока старост. Друга легенда разказва, че по обратния път към дома преживява ужасна буря и моли за помощ Посейдон като обещава да му принесе в жертва първото живо същество, което срещне. Оказва се, че това е детето му. Той изпълнява обета си и затова е прокуден от родния остров. Установява се в Калабрия, където построява храм на Атина, а след това се установява в Колофон (град-държава в Лидия известен със смолата си) и живее до дълбока старост.

Изпълнителски състав:
• Идоменей, цар на Крит – Ръсел Томас (тенор)
• Идаманте, негов син – Пола Мърихи (сопран)
• Електра, дъщеря на Агамемнон – Никол Шевалие (сопран)
• Илиа, дъщеря на троянския цар Приам – Инг Фанг (сопран)
• Арбаче, приятел на Идоменей – Леви Секгапане (баритон)
• Върховен жрец на Посейдон – Джонатан Лемалу (бас)
Ансамбъл „МузикАетерна“, Хор на операта в Перм, Фрайбургски бароков оркестър
Диригент – Теодор Курендзис.

Съдържание на операта „Идоменей“ от Моцарт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05