Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети срещу коронавирус от руски доктори и балийски лечител

В „Покана за пътуване“: Председателят на СБЖ – Бял роял на летище? В Красноярск! Китайците на отделен терминал в Москва. Виолета Иванова на околосветско пътешествие върху две колела – чака мотора си в Чили

19
Иранските власти не разрешили на Виолета Иванова да кара мотора си в държавата заради американската марка на машината и голямата кубатура.

Триете ли китайци от приятелите си във Фейсбук, стреснати от коронавируса, време е за самолетен билет. В обратната на град Ухан посока, разбира се.

Цари ли истерия по летищата? Как преминават пътниците от Китай? Маската ли е най-модният аксесоар по аерогарите. 

Журналистката Оля Ал Ахмед – след Шереметиево в Москва – има съвети за оцеляване срещу вируси не само от руски доктори, ами и от балийски лечител. Той съветва да не се преяжда, защото, когато организмът е зает с преработката на храната, не му остава време да се бори с вирусите.

А ето и рецептата за подсилване на организма, споделена от Оля Ал Ахмед:
Взимат се 5-7 добре измити тънкокори лимони
Настъргват се лимоните, към тях се добавя настърган средноголям корен от джинджифил
Настъргват се 3-4 средно големи листа от алое
Всичко това се разбърква с мед, излива се в буркан и се оставя в хладилника
Тази смес се взима по една супена лъжица сутрин и вечер.

В предишното издание на „Покана за пътуване“ започна разговор с Виолета Иванова, запътила се към вписване в Книгата на Гинес в далечен план и към изминаването на 22 хиляди километра с мотор от Южна Америка до Канада. Желязната лейди на пътя, както я наричат приятелите, разказва част от приключенията си при предишното пътешествие, когато е изминава върху две колела „само“ 19 хиляди километра през 16 държави. Виолета вече е в Чили, където още от първите дни има страхотни срещи с други приключенци от Нова Зеландия, Англия и Румъния! Ето какво пише на Холи моторс страницата си във Фейсбук: „Запознах се с Джеймс, който е учител от Великобритания, работещ във Виетнам. Той пътува от Аляска до Ушуая, ще катери Аконкагуа и после се връща да учи децата на другия край на света! Срещнах и чудесната Тръстин, която е спътник на съпруга си и снима видео по време на лудешките им офроуд приключения заедно с брат му из Латинска Америка! Роджър е и състезател по .... парапланеризъм! Румънският ми съсед Мирча изследвал района на Чили и Аржентина през последните 6 седмици и утре се връща у дома“.


Всички те си облизват пръстите от българската мусака на Вили. Тя никога не се е разделяла за толкова дълго с мотора, си, когото ласкаво нарича Борко. Той пътува цели два месеца по вода до Чили, но ще се съберат съвсем скоро. Втората част от интервюто започва от там, където спира миналата неделя – катастрофата в Индия, при която чупи челюстта и ръката си.

Виолета Иванова е майка на две дъщери – на 18 и на 4 години – и е кандидатка за титлата „Първата българка, обиколила света на две колела“. Тя и съпругът ѝ сами финансират нейната „лудост“, както наричат увлечението ѝ към обикалянето върху 240-килограмовия мотозвяр. Затова понякога трябва да избира между сандвича и бензина. Слава Богу, тя буди такова любопитство и симпатия в държавите, през които минава, че понякога я приютяват и хранят напълно непознати. Виолета Иванова е убедена, че ще докара изминатите километри при тази отсечка от околосветското си пътешествие до 56 хиляди, а ние ще ви информираме къде точно на кълбото се намира в момента юначната българка върху мотор.

Има кътчета от нашата планета, където като стане нула градуса, жителите започват да викат „Лятооо“ и да пробиват дупки в леда, за да се къпят. Точно за такова място в Сибир разказва председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, но понеже темата е за коронавируса, първо, тя споделя дали има тревога на летището в Красноярск. А там вместо истерия я посрещнал бял роял. Дали ще доживеем и ние такова елегантно пиано на летище София… Оставаме на полубяла вълна с впечатленията на Снежана Тодорова. Защо полубяла ли? Понеже Сибир я посреща с -20 градуса… без сняг. В Красноярския край няма много забележителности, но пък се гордее с много руски интелектуалци, родени там – художникът Суриков, актьорът Инокентий Смоктуновски, писателят Виктор Астафиев.


Снимки: Виолета Иванова, Оля Ал Ахмед, Снежана Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30