Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История в портрети в галерия „Ракурси“

Снимка: @gallery.rakurs

Една изключително любопитна и различна експозиция представя в новия си проект галерия „Ракурси“. Тя се нарича „История в портрети – 40 жени, променили България“. Голяма част от произведенията в колекцията са създадени, за да бъдат включени в изданието: „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. 

В изложбата портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като едни своеобразни визуални разкази. Тези 40 художнички, от различни поколения и с различен стилистичен подход, са си поставили за творческа задача да приближат до нас пленителни и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и даже пренебрегвани женски персонажи, белязали през годините историята на страната ни и даващи ни днес възможност да създаваме и нашето днес и своето утре. 

Художничките, включили се с въодушевление към проекта, творят и представят всички области на визуалното изкуство – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Така в пространството на галерия „Ракурси“ се вижда една разнолика и интригуваща хронология на тези жени – героини на произведенията, които заживяват своя нов възроден живот пред погледа на зрителите. Не могат да бъдат изброени всички 40 автори в експозицията, но важното е, че те са подходили изключително вдъхновено и емоционално към изобразяваните женски образи, което ги прави стойностни днес и за времето, в което живеем.

В разговора с някои от авторките те споделят, че често пъти не са предполагали за съдбите и приноса на тези велики жени, но са работили респектиращо и отговорно да бъдат те сега с нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.