Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Идеалов: Това е чудесна, ярка музика, която трябваше да стигне до публиката

Аделина Александрова и Росен Идеалов
Снимка: Василена Мирчева

Повече от половин век е чакал своята звукозаписна премиера концертът на Асен Марков, записан от Росен Идеалов със СО на БНР под диригентството на Марк Кадин.

За работата си над произведението, за идеята то да бъде записано в БНР и за някои други бъдещи планове около потъналото в забвение творчество на Асен Марков, Росен Идеалов разказа в студиото на „Предаване без име“. Част от разговора можете да чуете в звуковия файл, а цялостното представяне на концерта ще бъде в събота, 15 февруари, от 11 часа, когато ще прозвучи и самата творба.

„Това е чудесна, ярка музика, която просто трябваше да стигне до публиката“ казва за концерта блестящият кларинетист Росен Идеалов, който през изминалите десетилетия си извоюва славата на един от най-добрите интерпретатори на съвременна музика у нас. Той  е роден през 1959 година във Варна, възпитаник е на Средното музикално училище „Добри Христов“, където негов преподавател е Иван Германов, а след това в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ учи в класа на проф. Сава Димитров, но преминава и през много майсторски класове на видни кларинетисти.

В момента Росен Идеалов е щатен асистент по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ „Любомир Пипков“ - София. Музикант с обширен репертоар, той не спира да се усъвършенства и да търси нови хоризонти. В началото на месец декември 2019, заедно с пианистката Надежда Цанова, Росен Идеалов изнесе концерт с изцяло романтична програма и по този начин отбеляза своята 40-годишнина на сцената. А малко след това приключи студийната си работа над Концерта за кларинет и оркестър от забравения варненски композитор Асен Марков – творба, която повече от половин век чака своята звукозаписна премиера. В архивите на Националното радио е запазено само едно (концертно!) нейно изпълнение – то е от далечната 1967 година и е на доайена на българската кларинетна школа проф. Сава Димитров, заедно със Софийската филхармония, дирижирана от Добрин Петков. Сега, благодарение на проявеното постоянство и настойчивост на Росен Идеалов, концертът за първи път ще прозвучи в ефир и като студиен запис.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.