Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метроном“ избра записи от фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Иван СпасовФестивалът в Пазарджик се провежда за 45-и път. И тази година той се превърна във важно музикално събитие в града. Четиридневният форум предложи срещи с елитни изпълнители и състави, като тази година фокусът на фестивалните концерти бе 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

В първата концертна вечер, под палката на Григор Паликаров, Пазарджишките симфоници, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, солистите Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Девета симфония на Бетовен. 

На следващия ден младият талант Емануил Иванов – победител в последното издание на престижния международен конкурс за пианисти в Болцано – „Феручо Бузони“, включи в рецитала си „Шест Вариации за пиано, опус 34“ от немския гений. Освен това той изпълни „Отражения“ на Равел, „Картини от една изложба“ на Мусоргски и Малка пиеса във фолклорен стил от Иван Спасов. В последната вечер, изнесена отново от Симфоничния оркестър на Пазарджик, под диригентството на госта от Русия Юрий Медяник, прозвуча Симфония №4, както и клавирният концерт на Чайковски със солист Ян Фанг.

Интересен акцент от програмата беше и отбелязването на 85-годишнината на големия български композитор Васил Казанджиев. Неговият Седми струнен квартет присъстваше в квартетната вечер, изнесена от струнен квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Теодора Атанасова (виолончело). Освен това те представиха струнен квартет №7 на Шостакович и струнен квартет №2 на Шимановски.

Лилия Николова предлага избрани моменти от тези концерти в предаването „Метроном“ на 13 февруари от 19.30 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35