Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страници из българската музика: 105 години от рождението на Димитър Сагаев

Димитър Сагаев е свидетел и участник в големите исторически и художествени повратности в 20-ото столетие. Мечтае да стане пианист – ученик е на Димитър Ненов и от него усвоява финеса, естетиката и етиката на истинския творец. Преживява войната като участник, настъпват размирните времена след деветосептемврийския преврат, който откъсва България духовно от европейската култура. Надживява оковите на т.нар. "соцреализъм" – успява да си извоюва свой собствен художествен изказ. В изпълнените с напрежение и злост битки срещу „буржоазното влияние” на „формализма – т.е. срещу композиторите, дръзнали да заговорят с по-модерен език, етиката на Сагаев не му позволи да хвърли камък срещу нито една от „враждуващите” страни. Изповядваше убеждението, че всеки трябва да пише според нагласата и способностите си.

Инструментална и жанрова всеобхватност характеризира творчеството му. Не остави без внимание нито един жанр от симфоничната и камерната музика, обект на творческите му интереси бяха сценичните жанрове – опери и балети; обичаше словото и го вплете в песни и вокално-симфонични произведения.

В Музикалните вечери на 14 февруари от 19.30 часа ще звучат някои от творбите Димитър Сагаев, както и фрагменти от разговор с композитора от 2003 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Йонас Кауфман като Вертер в спектакъл на Метрополитън опера

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ трябваше да излъчи директно поредното традиционно съботно матине, което Метрополитън опера предлага на меломаните от целия свят. На 12 март кметът на град Ню Йорк обяви извънредно положение поради заплахата за здравето на населението, свързана с епидемията от SARS-CoV-2. В Ню Йорк са забранени всички събития, на..

публикувано на 28.03.20 в 09:05
: Сибусиле К‘аба и Нафтали в „Петното на Роршах“ (Пловдив)

Сибусиле К‘аба (ЮАР) – неизлъчвани записи от архива на „Аларма“

Във втория петъчен карантинен епизод от серията неизлъчвани досега концерти от „ Аларма Пънк Джаз “ ще ви заведем в южноафриканската провинция КваЗулу-Натал, откъдето са двамата ни гости – Сибусиле К‘аба и Колофело Мпахо (известен повече като Brother Naftali Of The Royal Family ). Всъщност, няма да се чудим как да стигнем чак до ЮАР в тези..

публикувано на 27.03.20 в 17:17

Боб Дилън с първи нов запис от 8 години

Легендарният Боб Дилън издаде първата си композиция от 8 години насам. Тема на 17-минутния трак Murder Most Foul , е убийството на президента Кенеди през 1963 г. Записът е подарък за почитателите, за тяхната подкрепа и лоялност през годините. "Тази неиздавана досега песен записахме преди време и може да ви се стори интересна. Останете здрави, бъдете..

публикувано на 27.03.20 в 13:53

„Вертер” от Жул Масне - лирична опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Едуард Бло, Пол Милие и Жорж Хартман по романа на Йохан Волфганг фон Гьоте „Страданията на младия Вертер” Действащи лица: • Вертер (тенор) • Алберт (баритон) • Съдията (бас) • Шмит, (тенор) • Йохан, (баритон) • Брюлман (баритон) • Шарлота (мецосопран) • Софи (сопран) • Кетхен (мецосопран) • Деца на Съдията - Фриц,..

публикувано на 27.03.20 в 12:19
Любо Денев и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Медиите имат възпитателна роля и трябва да налагат добрия вкус

Тази среща бе замислена отдавна, но се случи така, че се състоя в една крайно сложна ситуация. Всъщност разговорът ни с Любомир Денев беше последният ми запис, осъществен „на живо“, преди студиата в Националното радио да бъдат поставени под карантина и да затворят достъпа за външни хора. Това обаче само допринесе той да бъде още по-увлекателен, а..

публикувано на 27.03.20 в 10:25