Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поглед отвъд хоризонта на болестта

БНР Новини
Снимка: Иван Дончев/Театър Азарян

С „Годината на осемте химии“ на Петя Накова българският читател се докосна до вътрешните преживявания на болните от рак на гърдата жени. Болестта отново стана предмет на публичното внимание, вече не само като присъда, от която трябва да се страхуваме, но и като състояние с което може да се живее, което може да бъде преборено и което нанася своите душевни травми върху болния и върху обществото.

Година по-късно със спектакъла, вдъхновен от книгата "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта", Василена Радева („Nordost“, „Синята брада – Брак без приказка“) дава плът и глас на тези травми. Режисьорката и актрисите Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Невена Калудова и Богдана Котарева работят по методите на дивайзинг театъра с многогласния документален текст на Петя Накова, за да създадат 4 сценични миниатюри.

„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ изследва травматичния сблъсък на човек с болестта и смъртта, а покрай тях и с живота от женската гледна точка, без да затваря пътя към възможното надмогване. Героините в представлението не остават заключени в ситуацията на оцеляващия, те отказват да са само и единствено в ролята на болни, вкопчват се здраво в идентичността си отвъд болестта и точно така успяват да я погледнат отгоре и да я надмогнат.

Във „Време и половина“ Василена Радева и четирите актриси говорят за дивайзинг театъра като метод, за нуждата да се наруши табуто и за собствените си преживявания в кожата на една от осем жени. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55