Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В спомена на магията на Китай

БНР Новини
3
Вихрони Попнеделев
Снимка: Ани Петрова

Плод на неколкократни пътувания до Китай е изложбата на художника Вихрони Попнеделев в галерия „Контраст“. Първото пътуване е заедно със седем изтъкнати български артисти и проф. Аксиния Джурова, които са впечатлени и удивени от посрещането и гостуването там. След това Вихрони пътува още три пъти до Ханджоу и други екзотични места в Китай, но едва след шест години се осмелява да покаже своите живописни и емоционални срещи в тази далечна страна. 

По думите на проф. Аксиния Джурова, която следи изкуството на този изключително артистичен и винаги търсещ художник: „Различната културна и социална идентичност между китайската и нашата култура е успокоила в известна степен ироничния поглед на Вихрони, освен в градските му пейзажи от Китай, но и в умиротворяването на цветовата му палитра, и в начина, по който третира детайла – особено силно изразно средство при Вихрони“.


Къде ни води авторът в тази много силна и ценна изложба – усетена е хармонията на всекидневието в отразените води на сградите и в безлюдните тесни улички на едно запазено от VII век село, където се състои първата среща на групата български художници с Китай и има няколко езера, към които води всеки път. Вижда се притихналият след дъжда парк в Ханджоу, едно култово място за много български артисти, свързано с името на големия Марин Върбанов.

Още с влизането в галерията привлича едно голямо платно – образите на китайките, които са го посрещнали на летището. Отново ще кажем, това е един Вихрони и познат, и различен, по-притихнал и извън крясъка на  всекидневието, стаен спомен на магията Китай. 

Китайските колекционери и почитатели на изкуството са привлечени от неговата живопис, даже една от галеристките поставя на телефона си негова творба, друг има намерение да направи галерия на негово име. Китайски художници са гостували в неговата обител в село Долно Камарци, където е ателието му. При всяка среща с Вихрони Попнеделев човек се екзалтира от силата на духа и емоцията, от таланта му да бъде истински непокварен живописец, за да води до истинските неща в изкуството.

Снимки Ани Петрова


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55