Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бенджамин Епл изпълнява песни от Шуман и Григ

БНР Новини
Снимка: Benjamin Appl FB page

На 24 април младият немски баритон Бенджамин Епл ще бъде гост в концерт на Софийската филхармония. В зала „България“ той ще изпълни „Песни за мъртвите деца“ на Густав Малер под диригентството на Клаус Петер Флор. „Музик мания“ представя проекта на певеца с прочутия пианист Хелмут Дойч, осъществен на Залцбургския фестивал. Ще чуете в тяхна интерпретация песни от Роберт Шуман и Едвард Григ. 

Програмата на певеца в месеците, преди да пристигне в София, е била натоварена. Бенджамин Епл е имал ангажимент в Залцбург за „Зимен път“ на Шуберт, в Инголщад е направил рецитал с песни на Шуберт, Чайковски, Щраус , Хан; в Бон – рецитал с песни на  Бетовен и Шуберт; в Лондон е участвал във „Венера и Адонис“ на Блоу, в Магдебург е изпълнил солови кантати на Бах, а в Глазгоу и Единбург е участвал в Немски реквием на Брамс. Бил е поканен в Хайделерг за представяне на арии и соло кантати на Бах, а в Хамбург за „Матеус пасион“ на Бах. Веднага след концерта в София го очакват в Сиатъл за „Сътворението“ на Хайдн, както и за два рецитала в Сан Франциско и Ню Йорк.

Немският лиричен баритон Бенджамин Апл получава първото си музикално обучение в известния хор в катедралата на Регенсбург. Учил е с Едит Винс и в класа за камерно пеене на Хелмут Дойч в училището за музика и театър в Мюнхен, както и в Театралната академия отново в Мюнхен. По време на майсторските класове Бенджамин Епл е работил с Бригите Фасбендер, Дитрих Фишер-Дискау, Кристиан Герхахер, Маргрет Хониг, Рудолф Пиерни, както и с Петер Шрейер.

През 2002 г. Бенджамин Епл е награден със специална награда от Баварското радио „за изключителната си интерпретация на творби на 20-и век“. Той печели стипендия от асоциацията „Рихард Вагнер“. През 2003 г. е носител на наградата от федералния конкурс „Младежта музицира“. От 2007 г. е стипендиант на „Учебна фондация на германския народ“, а от 2008 г. е рекламиран от фондацията на Йехуди Менухин „Жива музика сега“.

Като солист, Бенджамин Апл се изявява с ансамбли като Академия за старинна музика-Берлин, Бах Колегиум-Щутгарт, Бах колегиум-Цюрих и др. Той беше солист по време на службата, проведена от папа Бенедикт XVI. в Регенсбург по повод апостолското му посещение в Бавария през 2006 г., излъчено на живо по целия свят.

Бенджамин Епл пее на фестивали като Баховата седмица в Щутгарт, Международната лятна академия в Залцбург, Баховите празници в Цюрих. През 2010 г. той изпълни Хенделовите оратории „Месия“ в Париж и „Самсон“ в Аугсбург и направи турне в Германия с песни на Малер. Участва и в откриващия концерт на „Дните на старинната музика” в Регенсбург.

Като камерен изпълнител, Бенджамин Епл работи в тясно сътрудничество с пианиста Марсело Амарал и представя различни програми. Камерна музика той изпълнява и заедно с кларнетиста Улф Роденхаузер и виолончелиста Вен Син Ян.

Бенджамин Епл има сполучливи участия и в оперни постановки – в „Лунния свят“ на Хайдн в Аугсбург, във „Виенска кръв“ на Щраус в Мюнхенския Принцрегентентеатър. Той пее Папагено от „Вълшебната флейта“ на Моцарт и д-р Фалке от „Прилепът“ на Щраус в Мюнхен и Регенсбург. През 2009 г. се представя като Шонар в „Бохеми“ на Пучини с Оркестъра на Мюнхенското радио под палката на Улф Ширмер. През 2010 г. той е барон Тузендорф в „Три сестри“ на Петер Йотвьос, дирижиран отново от Улф Ширмер, роля която повтаря и на следващата година в Берлин. През юли и август 2010 г. баритонът дебютира на фестивала Равиния близо до Чикаго.

Много излъчени концерти на живо документират артистичните умения на Бенджамин Eпл.

„Концертите му в Ню Йорк започнаха с “Хубавата мелничарка“, продължиха с „Лебедова песен“ и накрая със „Зимен път“. Г-н Епл е избрал някои от най-известните и вълнуващи художествените песни. Той представи майсторски разказа за „Хубавата мелничарка“. Той имаше внимателното отношение към текста, харизмата на опитен разказвач и пъргав глас, който е многообещаващ за серията концерти, с които дебютира и се надявам да има повече участия тук в следващите години“ – пише в Ню Йорк Таймс за концертната серия през 2019. 

Бенджамин Епл е роден в Германия, но живее в Лондон. Той е един от последните частни студенти на майстора на песента Дитрих Фишер-Дискау. Носител е на различни артистични награди, както и отличия за първия си албум със „Sony Classical“, наречен „Начало“ през 2017 г. През 2018 за същата фирма той записва творби на Бах с „Кончерто Кьолн“ и това е неговият втори самостоятелен диск.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55