Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Българската галерия“ в Рим

Д-р Анета Риналди, артдиректор на „Луксарт“ – Рим
Снимка: luxartroma.wordpress.com

В най-артистичната част на историческия център на Рим, Трастевере, се намира един оазис за българска култура и изкуство, едно пространство, което римляни и гости на града наричат „Българската галерия“. Това е галерия „Луксарт“ и представя както утвърдени имена на нашето изобразително изкуство, така и много български артисти, които през последните години живеят и творят зад граница. 

Сега там се показва една интересна колекция от творби, с автори българка, която живее в Женева – Милена Савова, но е посветила нещата си на трагедията с пожарите в Австралия и унищожението на природната среда, трагедия, която има международен отзвук. Сюжетите са различни – свързани по артистичен начин с гората, земята, животните, хората. 

Куратор на изложбата е Цвети Русалиева, която стопанисва това пространство, и която е свързана с една софийска галерия – „Римини“. През последната година „Българската галерия“, както я наричат, работи много активно, особено с италиански институции. Като участие в „Римската седмица на изкуството“, с ателиета по архитектура в Сиена, с българската редакция на Радио Ватикана, с изложба на световноизвестния италиански художник, който живее и твори в България – Албино Пити, привлекла колекционери и италиански артисти от цяла Италия, съвместен проект с Регион Лацио и прочие. 

Предстои в галерия „Луксарт“ да се състои изложба селекция за Биеналето на Рим –  през ноември тази година. В италианската столица беше показано изкуството на автори като Греди Асса, Деси Денева, професор Десислава Минчева, Петър Пиронков, непоказвани творби на маестро Никола Гюзелев.

Интервюто на Юлия Петрова с д-р Анета Риналди, артдиректор на „Луксарт“ – Рим, можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55