Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Леонора“ – опера в три действия от Лудвиг ван Бетовен

Либрето: Йозеф Зонлайтнер, адаптирано на немски език от френска версия на Жан-Никола Буйи

Първо изпълнение: Театър ан дер Вийн, Виена, 20 ноември 1805 г.

Дeйстващи лица:

Дон Фернандо, министър – баритон
Дон Пизаро, началник на затвора – баритон
Флорестан, затворник – тенор
Леонора, негова жена, прикриваща се под името Фиделио – сопран
Роко, тъмничар – бас
Марцелина, негова дъщеря – сопран
Жакино, вратар – тенор

Войници, офицери, затворници, стражи, народ.

Действието се развива в Испания в края на XVIII в.


Първо действие

Леонора е ужасена, когато разбира, че съпругът ѝ Флорестан, част от политическата опозиция, е отвлечен и изчезва в един от многото затвори в страната. Героинята сякаш разделя съзнанието си на две и започва да води диалог със самата себе си. Тя е изпълнена със страхове, съмнения и въпроси. Още същата вечер  заминава, за да търси съпруга си. Една част от нея е изплашена и несигурна, а другата изпълнена с решителност.

Леонора, дегизирана в мъжки дрехи, се представя с името Фиделио и започва работа в затвора, където смята, че държат съпруга ѝ. Там главен тъмничар е алчният и корумпиран Роко. В началото тя няма никаква надежда, че ще успее да намери своя Флорестан в тази сграда, наподобяваща лабиринт. Ситуацията се усложнява допълнително, когато дъщерята на Роко – Марцелина, се влюбва в Леонора и игнорира досегашния си любим Жакино. Леонора се чувства виновна за това, че е измамила всички и че е попречила на връзката между Жакино и Марцелина. Въпреки това тя знае, че прикритието ѝ е единственият шанс да достигне до някоя от тайните килии, където може би държат затворен Флорестан. Тя събира смелост и предлага на Роко да го придружи по време на обиколките му.

Второ действие

Пристига Пизаро, началникът на затвора, със своите хора и претърсва стаите. Леонора е обзета от страх. Героинята отново започва диалог със себе си за Пизаро и за предишната дейност на съпруга ѝ, за която тя не е знаела нищо.

Трето действие

Министърът Дон Фернандо, който е близък приятел на Флорестан, е на посещение в затвора. Пизаро е изплашен от изненадваща визита и решава да убие Флорестан. Леонора чува неговите заповеди към Роко и се опитва да предотврати трагедията. Роко остава безмълвен, но все пак пренебрегва думите на своя шеф. Пизаро решава да извърши убийството сам и иска от своя подчинен да скрие тялото някъде в дълбините на затвора. Леонора е безпомощна, системата сякаш е невъзможно да бъде победена. Нейният кураж се превръща в отчаяние, тя няма представя какво да прави. За кратък миг, несъзнателно тя се замисля дали да се отдаде на чувства към Марцелина и да изостави целта си.

Леонора успява да събере сетни сили и да опита да освободи Флорестан. Младата жена тръгва заедно с Роко към съпруга си. Неспособна да го разпознае веднага в мрака, тя действа импулсивно. Нейната любов към него се превръща в безпределна обич към човечеството. Най-накрая двамата влюбени се разпознават един друг. Пизаро влиза в килията и убива Леонора, която е застанала пред съпруга си, за да спаси живота му. В утопично видение преди да умре, тя вижда пристигането на министъра и освобождаването на всички затворници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30