Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха от Антарктида

Можете да ги чуете ексклузивно в „Аларма“ довечера (21 февруари)

Снимка: Румен Василев

Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти.

През май 1996 г. Теодосий Спасов участва в 50-дневна експедиция в Хималаите и записа „най-височинния“ концерт в света на платото Калапатар на 5350 м надморска височина, точно срещу Еверест. Този концерт влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ и беше издаден като албум в България.

Теодосий Спасов беше за месец част 28-ата българска антарктическа експедиция заедно с китариста Християн Цвятков. Двамата се завърнаха в София със записана там музика, вдъхновена от красотата и природата на Ледения континент.

Впечатленията, усещанията и идеите на Теодосий Спасов и Християн Цвятков по време на дългото пътуване от България до Антарктида и обратно, а също в Чили, в ледените води на прохода „Дрейк“ и по време на престоя на остров Ливингстън, вече имат своето музикално изражение в 12 оригинални композиции. Някои от готовите заглавия в бъдещия албум от Антарктида са: „Танц с пингвини“, „Куцото куче“, „Вълчият залив“, „Да те чакам вечно мога аз“, „Тигрите на Дрейк“, „Жажда за свобода“ и „Живеещият в камъните“ – Living in Stones – една игра на дума по аналогия с Livingston: острова, където се намира българската база „Свети Климент Охридски“.

Композициите са записвани с аудиорекордер, който, по думите на Теодосий, прави толкова добър запис, колкото би станал и в Първо студио на БНР.

Първият по рода си концерт на Антарктида с импровизации на испанско фламенко и българско хоро се е състоял на испанската база „Хуан Карлос I“. Само на Антарктида българите и испанците са съседи, тъй като другата полярна база на остров Ливингстън освен българската е испанската Антарктида.

Теодосий Спасов и Християн Цвятков са първият музикален дует, свирил на Ледения континент, и първите музиканти, които създават и записват музика там.

Група „Металика“ са свирили на Антарктида, но без апаратура, на слушалки, за да не смущават живеещите там. Вангелис има албум „Antarctica“ (от 1983 г.), но албумът му не е записван там, а е посветен на Антарктида.

Напускайки остров Ливингстън, двамата български музиканти са изнесли и концерт в антарктически води на пролива Брансфийлд пред полярници и екипажа на испанския военен научноизследователски кораб „Есперидес“.

Преди отпътуването си за Ледения континент, на 14 януари Теодосий Спасов гостува на „Аларма“ и сподели, че винаги си е мечтаел да свири на пингвините.

Намерението на музикантите е да запишат студиен албум, който да включва музика, фотографии и видео от Антарктида, както и автентични звуци оттам – свистенето на вятъра, пукота на топящия се лед, разговорите на земните и морските обитатели на Антарктика. Процесите на композиране и на свирене там са запечатани от камерата на оператора Румен Василев – също част от експедицията.

Ексклузивно в „Аларма“ довечера за първи път ще звучи „Вълчият залив“ – мелодия, композирана и изсвирена на остров Ливингстън. Слушайте „Аларма“ на 21 февруари от 21.30 часа, за да чуете и какво ще споделят за Антарктида и приключенията си там Теодосий Спасов и Християн Цвятков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53