Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музикалните вечери – почит към диригента Камен Големинов

2
Камен Големинов
Снимка: Лили Големинова

Да се родиш в семейство на изтънчени интелектуалци е благословия. Класикът на българската музика академик Марин Големинов и известната преводачка от немски език Лили Големинова даряват живот на трима сина. Двама от тях професионално се посвещават на музиката – Камен става диригент, Михаил е композитор, пианист и диригент.

Започнал от малък да свири на пиано, Камен обаче се колебае дали да следва музика или френска филология (благодарение на езиковата си любознателност той научава добре и немски, руски, италиански, английски, испански). Кандидатства в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Българската държавна консерватория. Накрая все пак избира да учи дирижиране в класа на проф. Влади Симеонов и завършва с отличие. Специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим при прочутия Франко Ферара. Лауреат на конкурса „Гуидо Кантели“ (Стреза, Италия) и Шестия международен фестивал във Флоренция, той е поканен да дирижира Оркестъра на Романска Швейцария, Оркестър „Ламурьо“ (Франция), Филхармониите на Лисабон и Порто, Сан Карло (Неапол). 

Ярко разгръща музикантския си талант с един от оркестрите на Българското национално радио – „Симфониета“. Всъщност първоначално той е известен като Оперно-симфоничен оркестър и има „задачата“ да прави записи с изтъкнати български солисти. Камен Големинов измисля ново име, формира художествения облик на състава и е негов диригент в протежение на 20 години (1972-1992). В разнообразния репертоар включва творби от всички стилове, световни премиери и записи на много български композиции. Диригент с висока култура и финес, той е предпочитан партньор на изтъкнати и чужди солисти. Със „Симфониета“ свирят и записват Антон Диков, Георги Бадев, Симеон Щерев, Атанас Колев, Богомил Караконов, Лидия Ошавкова, Стефан Кънчев, Георги Йоцов, изгряващите млади звезди Светлин Русев, Александрина Пендачанска и др.

В Музикалната вечер на 21 февруари от 19.20 часа ще бъдат представени записи на няколко концертни пиеси, солисти в тях са Петко Радев, Георги Тилев, Ева Осинска и Алдо Родригес.

С оркестър „Симфониета“ Камен Големинов прави турнета в редица европейски страни (Австрия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Гърция, Испания), концертират и в Япония. Имат записи в БНР и фирмата „Балкантон“. От богатия звуков радиофонд ще чуете още оркестровата сюита „Птиците“ от Оторино Респиги и „Джаз сюита“ от Бохуслав Мартину, а от записите, които Маестрото прави на произведения от своя баща Марин Големинов – поемата-кантата „Януари“ по текст на Димитър Методиев. За съжаление малко знаем за неговия живот в музиката извън България. През 1992 г. Камен Големинов е поканен да дирижира и преподава в новосъздадената музикална академия в Ешпиньо (Португалия), където остава до края на дните си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит юбилей на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Всичко беше готово. Великолепна програма, достойна за шестдесето издание, любими солисти и състави, закупени билети. И всичко се отлага, заради настъпилата световна пандемия. Разбира се, подобна е съдбата на всички музикални фестивали и събития по целия свят. Сега плахо и постепенно започват да се подават заявки за връщане на концертите. Следващото..

публикувано на 24.05.20 в 08:55
Проф. Атанас Куртев

Проф. Атанас Куртев с онлайн концерт

В неделя, на 24 май, Мемориалният музей на Скрябин в Москва ще излъчи концерт на Атанас Куртев по всички световни онлайн канали. Записите са направени на 22 май в дома на Куртев в София. Изпълнението е на историческия роял, на който са свирили големи световни пианисти Рихтер, Гилелс, Мержанов, Малцужински, Вайсенберг, Бухбиндер и много, много други,..

публикувано на 23.05.20 в 18:05

Среща с мецосопрана Стефка Минева

Какъв ли живот може да си представи едно дете, чиито родители са оперни певци? Такъв въпрос никога не си задава Стефка Минева. Въпреки забраната на баща си, тя тайно учи пеене с Пенка Гекова и след като той научава, тя заявява: „Аз ще стана оперна певица“. След това двамата често пеят на сцената, а бащата е много притеснен заради детето си. „Аз пък с..

публикувано на 23.05.20 в 09:04

Промени в приема на студенти в АМТИИ

Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив обяви, че тази година приемът на студенти ще става само онлайн. Първият прием ще бъде направен, след като бъдат оценени явилите се на предварителния онлайн кандидатстудентски изпит. Срокът за подаване на документите беше 20 април, но изпитът тепърва предстои.  За края на..

публикувано на 22.05.20 в 11:29

Диалози от дома с известните оперни певци

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове. Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на..

публикувано на 21.05.20 в 09:05