Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имало едно време в София...

Имало едно време в София
Снимка: фейсбук страница

Сградите, тяхната история, техният дух... Различните периоди от историята на София, различните стилове, декорация, архитектура? Това е, което интересува урбаниста Здравко Петров. Той е автор на проекта "Исторически маршрути" (historicalroutes.bg) и водач на тематичните обиколки из София, които разкриват архитектурата и историята на най-интересните къщи и обществени сгради в столицата. 

"Вече повече от 10 години се интересувам от това, още когато станах студент по урбанизъм, черпя информацията си от всякакви и разнообразни и достоверни източници на информация – книги, документи от Държавния архив, Института за опазване на недвижимото културно наследство – историите са сглобявани от най-различни източници

Урбанистът Здравко ПетровСтарите пощенски картички също станаха нещо естествено от моите търсения на софийските истории, защото старите пощенски картички са сами по себе си културно наследство, ценен артефакт, ценен източник. Защото такава е съдбата на нашата столица, че тя много се е променяла във времето, цели улици са изгубени и могат да бъдат видени само в старите фотографии. 

"Имало едно време в Софияе най-новото ни събитие. За разлика от обичайните ни маршрути, които правим през топлите месеци, тук сме на топло, на закрито. Разходката не следва сградите, които са около нас, следва една поредица от стари пощенски картички. Събитието включва две различни беседи, като и двете започват от една голяма панорамна снимка на София и от нея вече започваме да търсим различните детайли, сгради, улици..."

Здравко Петров е уверен, че най-големият шанс за културното наследство на България е, ако обществото припознае като ценност старите сгради. 

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05