Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владетелските титли в Първото българско царство

Извън потока на сензациите, псевдонауката и псевдопатриотизма, да си припомним какви са по ранг, последователност и произход титлите на българските владетелски родове и близкото им обкръжение. Езиковедският поглед към тази специфична лексика показва пъстра картина от различни по произход, състав и време на възникване титли, показателни за връзките на разнородната по етнически състав общност, дала началото на Дунавска България.

Паралели с титлите на българската ранносредновековна администрация се откриват в тюркските, алтайските, индо-иранските езици, дори в китайския. Разговор с проф. Татяна Славова от Софийския университет, авторка на изследването „Владетел и администрация в ранносредновековна България. Филологически аспекти“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35