Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Съвременни митове с традиционни мотиви“

Рене Беекман и Албена Баева
Снимка: личен скрийншот-архив

Все още имате време – до 3 март (дата, избрана за край съвсем неслучайно) – да посетите изложбата „Съвременни митове с традиционни мотиви“ на живеещите в Берлин автори Зара Александрова и Зоран Георгиев. Припомняме на нашите слушатели, че „мястото“ е специално и първо по рода си в страната. Създадената преди няколко месеца от Албена Баева и Рене Беекман рутер-Галерия „Галерия“ се намира хем във виртуалното пространство (влизате в нея, като сканирате съответния QR код), хем трябва да попаднете в обхвата на рутера, като отидете на място в междублоковото пространство между Агенцията по вписванията, няколко банки, ателие за съвременно изкуство и N на брой жилищни сгради.

Та, точно там в момента – на ул. „Елисавета Багряна“ 14 – посетителите (за целта е необходимо да имате смартфон, таблет или лаптоп – б.а.) имат възможността да се озоват между „Строителните площадки“, „Културните трансмисии“ и „Асимилираните обекти“ на Зара и Зоран, пренасящи традиционната троянска шарка в неочаквани контексти – върху мегафони, пътни конуси, сателитни чинии… като по този начин авторите поставят важни въпроси за идентичността в ремонтен и неремонтен период, за символите, с които се асоциираме (пред себе си и за пред света), за мястото на съвременното изкуство в една доминирана от лесния фолклорен стереотип среда и пр. Поканихме двамата в „Аларма“.

А на място (в подвижното ни студио) се срещнахме и със създателите на Галерия „Галерия“ Албена Баева и Рене Беекман, двама от най-оригиналните съвременни артисти, работещи на територията на България, чиито разнопосочни проекти следим в „Аларма“ от самото създаване на предаването. Разбира се, встъпителният въпрос е най-важният: Какво е Галерия „Галерия“?



…иначе, в разговора изникна и интересна идея за участие на Галерия „Галерия“ в един от по-по-следващите концерти на „Аларма Пънк Джаз“ (или защо не участие на „Аларма Пънк Джаз“ в някоя от по-по-следващите изложби на рутер-галерията?), така че… надавайте по едно ухо/око. А пък авторът, който че чува на заден план, докато си говорим с Албена и Рене, все още не го познавате. Но един ден ще…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55