Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект „Балкански посоки“

Лилия Балева и присъстващите гости при откриването на изложбата по проекта „Балкански посоки” в галерията на училището. Снимка: Стефан ДжамбазовПродължават интересните и амбициозни проекти на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ защото е важно бъдещите артисти да създават изкуство в съзвучие с новото време, с познания за миналото и готови за бъдещето.

Такива проекти бяха: „Уроците – благодарим, маестро“, „Успешните – представяния на бивши ученици на гимназия, които се вписват успешно в днешната художествена сцена“, „Учителите и други“.

Сега стартира новата изложба от проекта „Балкански посоки“ с творби на ученици от Художествената гимназия от град Ниш.

Проектът е дългосрочен и в рамките на две учебни години ще бъдат показани експозиции с творби на ученици от съседните балкански държави – Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция. Целта е сближаване и съизмерване на сродни училища, занимаващи се с изкуство, обмяна на опит и информация относно учебния процес на тези учебни заведения. В експозицията са включени проекти за плакати, графичен дизайн, мода, фотография, а на видео се показват моменти от работата на учениците от тази художествена гимназия в Ниш, техните занимания. Следващите две експозиции в галерия на „Свети Лука“ са на Художествената гимназия „Лазар Личеноски“ в Скопие, а след това гостува изложба от Професионална гимназия „Дървоарт“, Белград.

Интервю с Лили Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, и Невена Стефанович, преподавател в Художествената гимназия в Ниш.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са   творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност. Изложбата включва работи в три тематични посоки:..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

„Истории от карантината” – за коронавируса с езика на театъра

Повече от два месеца театрите в цялата страна бяха затворени и можехме да гледаме представленията им единствено онлайн. За щастие ситуацията започна да се нормализира и Плейбек театър „Storycatchers” вече е готов да представи утре вечер от 20 часа своя нов спектакъл „Истории от карантината“. Представлението ще се играе наживо на Откритата..

публикувано на 04.06.20 в 14:22
Георги Ангелов

Георги Ангелов на 60: Искам да продължа да чета

Българското общество е много силно фрагментирано, дали заради прословутия краен индивидуализъм на българина, няма я тази кохезия, тази сплотеност, тази единност. Така смята преводачът от френски и телевизионен журналист, познат от "Библиотеката" и "Култура.БГ" на БНТ, Георги Ангелов, който гостува на 60-ата си годишнина в рубриката "Главен герой"..

публикувано на 04.06.20 в 10:49

За литературните награди „Пулицър“

Наградата „Пулицър“ ( Pulitzer Prize ) е изключително престижна американска награда за журналистика, литература и музика. Наречена е така на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър – издател, редактор и журналист. Наградата се дава за вестникарска и онлайн журналистика, литературни постижения и музикална композиция. Администрира се от..

публикувано на 04.06.20 в 09:33

"Mirror, Mirror..." – болестта в огледалото на живота

В разгара на карантината, докато с почуда и радост наблюдавахме публикациите на българските визуални артисти онлайн и изобщо търсехме глътка въздух в изкуството, "Артефир" се свърза с художника Станислав Беловски, известен със своите хумуристични, попкултурни колажи. Тогава той спомена, че в скоро време му предстои изложба, с която ще представи проект,..

публикувано на 03.06.20 в 17:09