Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Нино Мачаидзе и Леви Секгапане

сряда, 4 март, от 14.30 часа

Снимка: tivoligardens.com

„Музик мания“ представя проекта на оперния фестивал в Копенхаген „Бисери на белкантото“, събрал на една сцена грузинката Нино Мачаидзе (сопран) и южноафриканеца Леви Секгапане (тенор) в концерт в зала „Тиволи“ под диригентството на Патрик Ланг. Тази вечер събра поставената сред десетте най-добри сопрани в света от списание „Опера уърлд“ Нино Мачаидзе и новоизгрялата звезда Леви Секгапане, представен от списание „Форбс“ сред 30 фаворити под 30 години. Ще звучат арии и дуети от опери на Росини, Доницети, Белини, Гуно, Бизе, Дворжак и Верди.

Младият южноафрикански тенор Леви Секгапане учи при Камал Хан и Хана ван Никерк в Южноафриканския музикален колеж на Университета в Кейптаун. През това време той участва в различни оперни постановки в Южна Африка. През 2015 година печели две първи награди – от Международния конкурс „Белведере“ и от конкурса „Монсерат Кабайе“, а през 2017 г. спечели и конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго, след което последват много дебюти в големи оперни театри, като Парижката национална опера, Баварската държавна опера в Мюнхен и Лисео Барселона.

През сезон 2019/20 Леви Секгапане е пял в „Севилският бърнар“ в театър „Масимо“, Палермо, както и в Чили, Бордо, Глайндбърн, Париж и Берлин – Немската опера и в „Адина“ в операта на Уексфорд и в Пезаро. Във Валонската опера в Лиеж той дебютира в „Пепеляшка“. В Националния театър, Манхайм, той участва в „Дон Паскуале“. Имаше и един важен дебют като Идрено от „Семирамида“ на Росини в театър Лисео, Барселона.

Към тези много успешни ангажименти ще добавим още „Турчинът в Италия“ в Хамбург, в Рига беше Ернесто от „Дон Паскуале“, и Арбаче от „Идоменей“ в Залцбург. В Копенхаген е бил граф Либенскоф от „Пътуване до Реймс“, Дон Рамиро от “Пепеляшка“ в Мюнхен и Хамбург, Неморино от „Любовен еликсир“ във Висбаден, а в Хамбург откри Новогодишния концерт с Олга Перетятко.

През август 2019 г. излезе и първият му диск с арии на Росини с Мюнхенския радиооркестър с диригент Джакомо Сагрипанти. 


Ромео и Жулиета“ на Гуно.

Нино Мачаидзе е родена на 8 март 1983 г. Израснала е в Тбилиси, където започва да учи пиано и пеене в Държавната консерватория. Между 2000 г. и 2005 г. изпълнява партиите на Церлина, Джилда и Норина в Грузинската държавна опера. Заминава да специализира в Академията на Миланската Скала с Лучана Сера, Лейла Генджер и Луиджи Алва. Прави майсторски класове с Ренато Брузон и Мирела Френи. През 2006 г. там участва като Наяда в „Ариадна на Наксос“, и печели конкурса „Лейла Генджер“ в Истанбул. Получава и още няколко роли в Скалата – Силвия от „Асканий в Алба“, Деспина от „Така правят всички жени“, Лаурета от „Джани Скики“, Мюзета от „Бохеми“, Мария от „Дъщерята на полка“, която представя и в Римската опера. През 2008 г. дебютира като Амина от „Сомнамбула“ в театър „Карло Феличе“. Същата година, след като представя Жулиета от операта „Ромео и Жулиета“ на Гуно в Залцбург, започва световната ѝ кариера, а пресата я нарича „Анджелина Джоли на операта“. 

След като привлича вниманието на световните ценители, пътят на Нино Мачаидзе продължава през 2009 г. с Елвира от „Пуритани“ заедно с Хуан Диего Флорес в Болоня, отново Жулиета във Венеция, Лучия ди Ламермур в Брюксел и в Салерно, в „Театър ан дер Вин“ е Фиорела от „Турчинът в Италия“, после Адина от „Любовен еликсир“ в Лос Анжелис и след това в Мюнхен.

През 2011 г. е дебютът ѝ в МЕТ като Джилда, а след това там пее и в „Дъщерята на полка“. Във Верона излиза в „Ловци на бисери“, и отново е Джилда в Хамбург, а на следващата година изпълнява същата роля и в Париж. През 2014-а тя е Виолета в Лос Анджелис и Луиза в Хамбург. През 2015-а пее в Пезаро в „Крадливата сврака“ – Нинета. 2016-а е дебютът ѝ като Дездемона от „Отело“ на Росини в „Татър ан дер Вин“. През 2017-а дебют с Джилда в Сан Франциско, а в Пезаро я канят за „Обсадата на Коринт“ като Памира. През 2018-а тя е Матилда от „Вилхелм Тел“ в Палермо. Първата си Неда от „Палячи“ Нино изпълни в Женева, а в Цюрих е Луиза Милер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30