Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Репортажи в цвят" – изложба на Мариана Маринова

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

Близо 30 непоказвани картини на художничката Мариана Маринова могат да се видят в изложба с името „Репортажи в цвят“ в галерия „Ракурси“ до 14 март. Платната отразяват света нощем или по изгрев, или улавят светлината, която рисува пътеки по изгорялата трева, или случайната сянка, паднала върху слънчевата морава.

Авторката остава вярна на природните гледки. Тя обича да пътува и да посещава нови места. Отраженията ѝ дават стимул за нови преживявания. Въпреки разпознаваемия стил на художничката последните ѝ работи са по-изчистени като композиция, по-концентрирани, даже някъде като живописни процепи в дълбочината на омагьосана градина от нашето детство. 

Обича да прави триптихи, даже полиптихи, за да изрази в пълнота дадено състояние, дадена емоция. Понякога до четири по-малки платна създават внушението за цялост и завършена идея. Това са, както казва Мариана Маринова, гледки от ателието ѝ в Рударци или от село Осиковица, или от морето. Може да са от градини в Сеул или други чужбински места, които са оставили трайни спомени в сърцето и душата ѝ.

Цветни петна, няколко пласта боя, цветни фактури и зелено, зелено – може би любим неин цвят ни пренасят във вътрешни състояния, осветени от светлината на неземни гори и птици. 

Сред новите моменти, интересно загатнати и вписани в композицията на платното, са автопортретите, сред които се отделя "Автопортрет с птица". Нова насока ще бъде това в нейното изкуство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55