Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музикалната вечер – специален гост в студиото проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова
Снимка: milenamollova.net

След още незаглъхналото ехо от овациите в двата юбилейни концерта на проф. Милена Моллова – изключителната пианистка и любима преподавателка на много български и чуждестранни студенти – ще гостува в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ на 6 март 2020 г. от 19.20 часа.

Биографията ѝ е наниз от неспирни успехи в изкуството. Талантът на Милена Моллова разцъфва в ранна детска възраст – нейният първи самостоятелен концерт е на 6 години, на 13 дебютира в столичната зала „България“ с Третия клавирен концерт на Бетовен като солистка на Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов. На 14 вече е студентка в Музикалната академия в София. Лауреат е на едни от най-престижните конкурси като Първия международен конкурс „П. И. Чайковски“ в Москва, Международния конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена.

Нейният път на концертния подиум е осеян с рецитали, гастроли и артистични върхове във всички страни на Европа, Япония, САЩ, Канада. Тя е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големите български диригенти като Саша Попов, Васил Стефанов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин, Леополд Хагер, Саша Гьотцел и много други.

Наред с интерпретацията на класическия репертоар (eмблематичен е интегралът с 32 сонати от Бетовен, представен в цикъл от 9 концерти – особено значима творческа задача, реализирана досега от малко пианисти), Милена Моллова поема предизвикателствата на първите изпълнения на произведения от съвременни композитори. Осъществила е премиерите на редица български автори като Красимир Кюркчийски, Димитър Христов, Стефан Драгостинов, Георги Арнаудов, Александра Фол, Тодор Стойков и др. 

На 20 години започва интензивно и да преподава – първо в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в Северногръцката консерватория в Солун, тя е дългогодишен ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и почетен професор в него. Ръководи майсторски класове в Германия, Италия, Швейцария, Турция и България. Канена е в жури на големи международни конкурси. Организатор е на международни фестивали в България и Швейцария.

Проф. Милена Моллова е и колоритен разказвач – надяваме се в предаването да разкрие интригуващи подробности за тънкостите на пианизма си, за нейните велики учители в изкуството, за щастливите моменти на сцената, за партньорството с големи музиканти.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55