Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вода и метал почитат загиналите в кулите близнаци

В „Покана за пътуване“: На мюзикъл за Тина Търнър в Ню Йорк

4
И на вечерна светлина паркът-паметник е запомнящ се и красив

Не наследяваме земята от предците си, вземаме я назаем от децата си. Започвам „Покана за пътуване“ с тази древна африканска поговорка, за да загатна накъде ще пътешестваме. Това беше хитър трик, за да събудя любопитството ви.

Копие и оригинал – Ейдриън Уорън и Тина ТърнърЧе кой не иска да слуша за резервати, диви животни и племена. Обещавам ви пътешествие до Танзания, Южна Африка и Кения, но преди това ще отскочим до Бродуей с помощта на водещата на „Графити по въздуха“ по програма „Хоризонт“ Светлана Дичева. Тя е присъствала на мюзикъл, посветен на наелектризиращата Тина Търнър

Изпълнителката на главната роля Ейдриън Уорън вече е получила еквивалента на „Оскар“ в света на мюзикълите – наградите „Тони“ и „Лорънс Оливие“. 

Продуцент на спектакъла е самата Тина Търнър, а Опра Уинфри е най-големят му почитател. В него Ейдриън Уорън изпълнява 23 от песните на „оригинала“  плюс още една за задължителния „Бис“.

Мемориалният парк на Кота 0 в Ню Йорк

Втората част от разговора със Светлана Дичева не е толкова бляскава, но пък разтърсва с емоционалността си. Журналистката е посетила в Ню Йорк мемориала, отбелязал Кота Нула – мястото, където са били кулите близнаци. Младият израелски архитект Майкъл Арад печели конкурса, в който участвали хиляди творци, с нестандартната си идея да почете паметта на загиналите с парк, в чийто център са няколко басейна, в които се изливат тонове вода, а по металните парапети са изписани имената на жертвите.

Дубай е една от модните посоки за българите в последните години. Особено през студените месеци. Ирина Люцканова обаче не се е подвела по клишетата за охолното емирство и е погледнала по-навътре и по-надалеч. Някои се връщат от там с покупки, а тя си е донесла мъдрост и мотивация. Нейните впечатления ще откриете в отделен материал на сайта на БНР.

Същото се отнася и за разходката из най-хубавите места за фотосафари в Африка.


Снимки: архив на Светлана Дичева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50