Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роман за една епидемия

Когато Гергана Рачева представи в „Артефир“ романа на френската авторка Пол Констан „За прилепите, маймуните и хората“, всички следяхме с тревога световните новини за разпространението на новия коронавирус. Книгата, писана в 2016 г. и въобразяваща си едно възможно начало на епидемията от ебола в Африка, изглежда излизаше на български в правилния момент.

Пол Констан пише и преподава френска литература. Покрай семейството си от дете пътува в Африка, Азия и Латинска Америка и там открива сюжетите за творбите си. През 1990 г. романът ѝ „White Spirit“ получава Голямата награда на Френската академия, а през 1998 г. „Confidence pour confidence“ („Доверие за доверие“) печели „Гонкур“.

„За прилепите, маймуните и хората“ ни води в закътано в джунглата африканско село, където малко момиченце намира бебе прилеп и го взима със себе си, за да се грижи за него. Момчетата от същото село, в опит да се покажат ловци, донасят намерен труп на горила. Скоро от селото край река Ебола тръгва една от най-страшните зарази, познати на човечеството.

Днес културните събития са отложени до второ нареждане, но четенето остава достъпно.ВИЖТЕ ОЩЕ

Тони Димитрова и морето

Тони Димитрова е изпяла много песни, но визитната ѝ картичка винаги ще бъде "Ах, морето". Затова и разговорът с нея в рубриката "Главен герой" започва с морето – как го е видяла тя, една от най-обичаните изпълнителки, по време на изолацията и как го вижда днес? Дали заради близостта с морето, или заради темперамента си, но Димитрова е извлякла ценните..

обновено на 26.05.20 в 14:02

Памет за Григор Вачков

Наред с десетките си роли в киното и паметните театрални въплъщения, Григор Вачков оставя неповторима следа и в  Златния фонд на радиото  с множество записи, за които си спомняме в деня на рождението му.  Григор Вачков  е от най-легендарното поколение български актьори: Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Георги Парцалев,..

публикувано на 26.05.20 в 13:26

Паметта за предците в романа на аржентинската писателка Мария Роса Лохо

„Вярвам в определящата сила на колективната история“ – казва аржентинската писателка Мария Роса Лохо , чийто роман „Родословно дърво“ излезе на български език. В него чрез семейната история на двата клона на рода си тя представя фрагментиран разказ за испанската диаспора, летопис на емиграцията още от края на XIX век, но също и на трагедията на..

публикувано на 26.05.20 в 13:02

Организаторите на културни събития – от бъдеще в минало време

Частните организации, занимаващи се с организирането на концерти, музикални и други културни събития (т.нар. "промоутъри"), са изправени пред безпрецедентна криза заради ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19. В началото на март Сдружението на българските промоутъри „Сцена музика” излезе със становище за състоянието на колапс. За да..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

Царски пищов за българските писатели

Карти запознават с цветните личности зад черно-белите портрети в училищните стаи и учебници с най-любопитното и важно за тях. Звучи като магическо тесте и може би в известен смисъл е такова. „Царски пищов: Български писатели“ представя 50 автори – добре познати от задължителната учебна програма по литература, но и такива, които са останали леко встрани..

публикувано на 26.05.20 в 12:25