Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Миналото, начин на употреба

Снимка: nuancegallery.bg

Галерия „Нюанс“ продължава своята политика да представя всяка година и една представителна изложба на млади автори не само като идея за подкрепа, но преди всичко тези бъдещи артисти да видят своите произведения в пространството на галерия, да ги съизмерят с работите на своите колеги.

Такъв проект е изложбата „Миналото. Начин на употреба“, като резултат от конкурса за млади български художници. Конкурсът дава възможност на публиката да проследи работата на познати или да се срещне с непознати имена, като една творческа инвестиция за бъдеща работа с галерията. За трети път се провежда тази инициатива, като за това издание са участвали 140 автори, а сред тях – както казват галеристите – са избрани 23 финалисти.

Тази тема е предизвикателство за младите, защото те не са толкова обременени от миналото, от предходните събития, от желанието да обръщат поглед назад. Всички произведения в селекцията – чрез абстрактни или буквални похвати – третират заглавната тема, намират отговори и задават въпроси относно влиянието на миналото в настоящето и бъдещето.

Обикновено се присъждат три награди. В интервюто ще чуете техните имена. Ето и някои от другите селектирани – като Адела Горанова, Георги Маринов, Калия Калъчева, Юлиян Станкулов, Харито Асумани и други. Даже има 15-годишна участничка.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тони Димитрова и морето

Тони Димитрова е изпяла много песни, но визитната ѝ картичка винаги ще бъде "Ах, морето". Затова и разговорът с нея в рубриката "Главен герой" започва с морето – как го е видяла тя, една от най-обичаните изпълнителки, по време на изолацията и как го вижда днес? Дали заради близостта с морето, или заради темперамента си, но Димитрова е извлякла ценните..

обновено на 26.05.20 в 14:02

Памет за Григор Вачков

Наред с десетките си роли в киното и паметните театрални въплъщения, Григор Вачков оставя неповторима следа и в  Златния фонд на радиото  с множество записи, за които си спомняме в деня на рождението му.  Григор Вачков  е от най-легендарното поколение български актьори: Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Георги Парцалев,..

публикувано на 26.05.20 в 13:26

Паметта за предците в романа на аржентинската писателка Мария Роса Лохо

„Вярвам в определящата сила на колективната история“ – казва аржентинската писателка Мария Роса Лохо , чийто роман „Родословно дърво“ излезе на български език. В него чрез семейната история на двата клона на рода си тя представя фрагментиран разказ за испанската диаспора, летопис на емиграцията още от края на XIX век, но също и на трагедията на..

публикувано на 26.05.20 в 13:02

Организаторите на културни събития – от бъдеще в минало време

Частните организации, занимаващи се с организирането на концерти, музикални и други културни събития (т.нар. "промоутъри"), са изправени пред безпрецедентна криза заради ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19. В началото на март Сдружението на българските промоутъри „Сцена музика” излезе със становище за състоянието на колапс. За да..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

Царски пищов за българските писатели

Карти запознават с цветните личности зад черно-белите портрети в училищните стаи и учебници с най-любопитното и важно за тях. Звучи като магическо тесте и може би в известен смисъл е такова. „Царски пищов: Български писатели“ представя 50 автори – добре познати от задължителната учебна програма по литература, но и такива, които са останали леко встрани..

публикувано на 26.05.20 в 12:25