Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Мъжете и жените“ – една изложба в „Арте“

16
Снимка: Ани Петрова

Жените и Мъжете – вечният антагонизъм, Жените и Мъжете – класика в изкуството, любими теми безкрайни, от Вилендорфската Венера до днес. Десислава Минчева – живописец, и Кирил Матеев – скулптор, като бивши семейни партньори и настоящи приятели, като един творчески тандем – представят своя изложба в галерия „Арте“.

Всъщност точно преди 40 години за първи път те имат обща експозиция, но сега, събрани в това камерно пространство, показват новите си неща, пътя им през годините, майсторството и препратките един към друг, всеки в своята област.

Преди няколко години Десислава Минчева в галерията на Художествената академия ни срещна в един странен, донякъде илюзорен, обгърнат в благородство женски свят – обикновени дами, балерини, дошли сякаш от библейски времена. Сега в „Арте“ естествено са само драматични пастели на Мъжки тела, в различни динамични пози и различни състояния, в които има нещо ренесансово и в същото време респектират с богатството на нюанси и многопластовост в изразяването с пастела.

Кирил Матеев представя серия композиции от метал, обработвани дълго и с една интересна патина, които пък са посветени на женското, на интуитивното, на музата и на ритуала. Названията подсказват "Еньовден", "Хоро", "Грации", "Вятър", "Баланс". Но скулпторът ни среща с фигури – в значителен ръст – на четири Еви от керамика – едната в самата галерия, другите три в двора, като особено въздействаща е тази от цветни керамични парчета, които засилват внушението за различие, за яркост, за силно женско присъствие.

Любопитно е какво Десислава казва за своя приятел и колега Кирил Матеев: „Мястото на Кирил Матеев е в кутия с табелка: „Невъзможно за идентификация“. Въпреки рамката на личния си възглед е експериментатор. Работи дърво, камък, керамика, метал с една свобода да наслагва, руши и играе“. А какво казва Кирил Матеев за Десислава: „Изключителен майстор, много търпелив, изработващ всичко до последния детайл, сериозен художник“…

Снимки Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55