Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба съвременна живопис на "Шипка" 6

4
Снимка: sbhart.com

В обновената, изключително просторна зала в галерията на СБХ на "Шипка" 6 се представя един дълго подготвян проект „Минимализъм BG“. След Пловдив и Велико Търново, откъдето започна неговият път, сега софийската публика ще види една представителна селекция на най-значимите съвременни артисти, които работят в тази насока. 

Мащабният проект-изложба се фокусира върху значим сегмент от широката панорама на новата българска живопис. Това са усилия и открития на десетки художници, изявяващи се на територията на крайното абстрахиране, на радикално освобождаване от всяка описателност и предметност на образа. И както казва професор Станислав Памукчиев, който откри изложбата, във въвеждането за идеята – що е Минимализъм – „това е изкуство, което носи като висока мярка чистотата на естетическата цел, положена в абсолюта на минималния израз. Максимата „Колкото по-малко, толкова повече“ следва вродения ни импулс към простота, вглъбеност и истина“. Ако се направи сравнение с класическия американски минимализъм, който извежда формулата „Виждаш само това, което виждаш“, то за „Минимализъм BG“ може да се каже: „Виждаш повече от това, което виждаш“.

Имената на участниците в изложбата респектират, защото това са най-значимите, съставящи облика на нашето съвременно изкуство днес, за съжаление някои от които вече не са между нас. Иначе виждаме творби на Атанас Парушев, Валери Чакалов, Димитър Чолаков, Милко Павлов (живее и работи в Германия), Сливен Блажев, Симеон Стоилов, и още много артисти до цифрата 40.

Експозицията може да бъде видяна до 2 април. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55