Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Марсианската стая“ след краха на американската мечта

Снимка: @krygpublishing

Третият роман на американската авторка Рейчъл Къшнър „Марсианската стая“ вкарва читателя в главата на Роми Хол, в безизходното ѝ минало и в затворническото ѝ настояще. Роми излежава двойна доживотна присъда за убийство, но в гласа ѝ липсват алчност, озлобление, лудост, ревност или омраза. Тя е приела, че все още е жива след края на живота си и не желае да мисли колко време ѝ остава в чистилището на щатските институции за лишаване от свобода. Вместо това си спомня миналото си – белязано от бедност, от липса на любов и от краха на американската мечта, но и красиво, застинало на ръба на детството, обляно от носталгична светлина и изпълнено с любовта към сина ѝ.

В „Аларма“ колегата Василена Мирчева, която е и преводач на романа, говори за „Марсианската стая“ и особените методи на работа на Рейчъл Къшнър, която за всяка своя книга се потапя напълно в света, който описва.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тони Димитрова и морето

Тони Димитрова е изпяла много песни, но визитната ѝ картичка винаги ще бъде "Ах, морето". Затова и разговорът с нея в рубриката "Главен герой" започва с морето – как го е видяла тя, една от най-обичаните изпълнителки, по време на изолацията и как го вижда днес? Дали заради близостта с морето, или заради темперамента си, но Димитрова е извлякла ценните..

обновено на 26.05.20 в 14:02

Памет за Григор Вачков

Наред с десетките си роли в киното и паметните театрални въплъщения, Григор Вачков оставя неповторима следа и в  Златния фонд на радиото  с множество записи, за които си спомняме в деня на рождението му.  Григор Вачков  е от най-легендарното поколение български актьори: Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Георги Парцалев,..

публикувано на 26.05.20 в 13:26

Паметта за предците в романа на аржентинската писателка Мария Роса Лохо

„Вярвам в определящата сила на колективната история“ – казва аржентинската писателка Мария Роса Лохо , чийто роман „Родословно дърво“ излезе на български език. В него чрез семейната история на двата клона на рода си тя представя фрагментиран разказ за испанската диаспора, летопис на емиграцията още от края на XIX век, но също и на трагедията на..

публикувано на 26.05.20 в 13:02

Организаторите на културни събития – от бъдеще в минало време

Частните организации, занимаващи се с организирането на концерти, музикални и други културни събития (т.нар. "промоутъри"), са изправени пред безпрецедентна криза заради ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19. В началото на март Сдружението на българските промоутъри „Сцена музика” излезе със становище за състоянието на колапс. За да..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

Царски пищов за българските писатели

Карти запознават с цветните личности зад черно-белите портрети в училищните стаи и учебници с най-любопитното и важно за тях. Звучи като магическо тесте и може би в известен смисъл е такова. „Царски пищов: Български писатели“ представя 50 автори – добре познати от задължителната учебна програма по литература, но и такива, които са останали леко встрани..

публикувано на 26.05.20 в 12:25