Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Летящият холандец”, романтична опера в три действия, от Рихард Вагнер (съдържание)

Последната сцена от премиерата на „Летящият холандец” - рисунката е публикувана във вестник Leipziger Illustrierte Zeitung на 3 януари 1843 г.Музика: Рихард Вагнер
Либрето: Рихард Вагнер (по новелата „Спомените на господин фон Шнабелевопски” от Хайнрих Хайне)
Първо изпълнение: 2 януари 1843 г., Дрезден
Първо изпълнение в България: 10 февруари 1830 г., София

Действащи лица:
• Даланд, норвежки моряк – бас
• Сента, негова дъщеря – сопран
• Ерик, ловец – тенор
• Мари, дойка на Сента – мецосопран
• Кормчия на кораба на Даланд – тенор
• Холандеца – баритон
• Норвежки моряци, екипаж на кораба на Летящия холандец, девойки, приятелки на Сента.


Действието се развива на норвежкия бряг на Северно море около 1650 г.

Първо действие
Скалист морски бряг. В морето бушува буря и корабът на норвежкия моряк Даланд се скрива в един залив близо до родния бряг, където пуска котва. Вълните се успокояват и уморените моряци решават да си починат на палубата. Буден остава само кормчията, но скоро и той заспива на поста си. В това време в залива влиза тайнствен кораб с червени платна и черни мачти. Това е корабът на Летящия холандец. Капитанът на кораба-призрак слиза на брега. Над Летящия холандец тегне страшно проклятие от незапомнени времена. Той е осъден да се скита по морета и океани и веднъж на всеки седем години може да слезе на брега. Напразно той е предизвиквал смъртта. Неговият кораб не са потопили и най-страшните бури. Проклятието може да бъди свалено, ако някоя жена го обикне и му бъде вярна до гроб. Но такава жена той все не може да намери! Холандецът моли Даланд да го приюти при себе си само за една нощ. В замяна той ще му дари сандък с пари и скъпоценности. Но ако има и дъщеря, която да стане невеста на Холандеца, то отплатата ще бъде целият кораб със съкровища. Старият моряк с радост се съгласява, заслепен от примамливото богатство. Да, той има дъщеря и тя се казва Сента. За пореден път душата на моряка-скитник се изпълва с надеждата, че може би най-сетне ще срещне жената, която ще го избави от проклятието. Вятърът стихва и норвежките моряци започват да се готвят за път. Двата кораба, водени от попътен вятър, се отправят към родния край на Даланд.

Второ действие
Къщата на норвежкия моряк Даланд на брега на фиорда. При Сента са се събрали нейните приятелки и весело си приказват, предат и пеят. Те очакват завръщането на кораба на баща й. Сента не откъсва очи от портрета над вратата, на който е изобразен тъжен и замислен моряк с бледо лице, черна брада и тъмни дрехи. Девойките с весели шеги се мъчат да разпръснат натрапчивите мисли на Сента. Те я заговарят за Ерик, който е влюбен в нея. Сента запява старинната балада за моряка-скитник, бродещ непрестанно по моретата. На всеки седем години той излиза на брега, за да намери влюбената в него девойка. Всички са развълнувани, а Сента истински скърби за легендарния моряк. Неочаквано Сента заявява, че тя ще спаси Холандеца. Влиза младия ловец Ерик. Той обича Сента и иска да се ожени за нея. Чул е думите й, което силно го смущава. Освен това е сънувал, че пристига чужд кораб, от който слиза морякът от портрета. Сента го посреща радостно и двамата, страстно прегърнати, изчезват в морето. Сега действително заедно с кораба на баща й е пристигнал и някакъв непознат кораб. Сента предчувства, че морякът-скитник е близо и още по-силно мечтае за него. Ерик излиза отчаян. В стаята идва Даланд, придружен от Холандеца. Бащата разказва за срещата си с непознатия капитан и че на драго сърце би го направил свой зет. Сента е силно развълнувана – лицето на непознатия поразително прилича на моряка от портрета. Холандеца също не е на себе си и моли девойката за любовта й, която може да му донесе спасение. Сента му се заклева във вечна любов и вярност. Всички се готвят за предстоящата сватба.

Трето действие
Скалист бряг края дома на Даланд, където двата кораба са хвърлили котва. Норвежките моряци весело отбелязват щастливото завръщане заедно с младежи и девойки от близките села. Чуват се радостни песни, а освен благополучното завръщане днес има и друг повод за празненство – ще има сватба в дома на капитана. Само на чуждия кораб всички светлини са загасени. Норвежците канят моряците от другия кораб на веселието, но оттам никой не отговаря. Внезапно задухва силен вятър. Луната потъва в облаците и около холандския кораб водата започва да се пени. Надигат се високи вълни и корабът потъва в мъгла. Зазвучава дива песен и всички са изплашени. Празненството е развалено, хората се разотиват. Към холандския кораб тичешком се отправя Сента. Ерик я настига и я моли да се откаже от безумната си мисъл. Той й напомня за своята любов и за щастливите мигове, прекарани заедно. В този момент идва Холандеца. Вижда любимата си с Ерик и решава, че отново не е срещнал жената, която толкова дълго търси. Холандеца разказва на всички за тежката си орис. Много жени му обещавали вярност, но всички нарушавали клетвата си и така ги настигало проклятието да умрат след като му изменят. Той иска да спаси Сента като я напусне преди да сключат брак. В гнева си Холандеца дава сигнал на кораба си да отплува надалеч към безкрайните морета и океани. Напразно Сента се опитва да го спре. Холандеца стъпва на палубата и бързо потегля, а девойката не успява да го настигне. Тя не може да престъпи дадената любовна клетва и се жертва като се хвърля в бурното море. Внезапно корабът-призрак потъва. Проклятието над моряка-скитаец е снето и така Летящият холандец може да намери своя покой…

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15