Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страстите Димови

Димо ДимовВ епизод 378 „Трамвай по желание“ среща своята публика с режисьора, актьора и преподавателя по актьорско майсторство Димо Димов.

След като бе скандално отстранен като директор на Драматичния театър в Кърджали и последвали дълги митарства в страната и чужбина, Димо участва в екипа, захванал се да върне някогашната слава на театър „Сълза и смях“.

През какви житейски и творчески перипетии минава пътят на театралния авантюрист и експериментатор Димо Димов, ще разберете в звуковия файл.

За каузата на „Трамвай по желание“ е важно да се отбележи, че Димо Димов бе част от първоначалния тим, задвижил театралния формат.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое тук е за възхвала

Това е въпросът, който първи изниква, докато четем крайно личната и болезнено откровена книга на Златко Енев "Възхвала на Ханс Аспергер". Нещо като мемоар или нещо като изповед, тя разкрива автора си в уж не особено добра светлина – уязвим, уплашен, гневен, попаднал в ситуация, с която никой не би могъл да се справи, не по-добър от читателя...

публикувано на 02.06.20 в 16:13

Безусловната любов в „Момичето с цигулката“

Eва Кралева-Бахран е родена в Бургас, където завършва Музикалната гимназия. Дълго време тя работи като цигуларка в Оркестъра на гр. Цайтц в Германия. След дипломирането си в Лайпцигската консерватория се мести в Бранденбург и остава в Оперно-симфоничния му оркестър до пенсионирането си. В последните години е изкушена от писането. През 2007 година печели..

публикувано на 02.06.20 в 15:55

Христо Ботев с над 120 паметника в България и по света

Един от митове за Христо Ботев е, че Ботевото четиристишие: „Настане вечер, месец изгрее...” от стихотворението „Хаджи Димитър” е изписано със златни букви на колона в Сорбоната. За съжаление, това не отговаря на истината. Няма документи, доказващи дали някога е това е било факт и каква е причината за легендата. Напълно реален е барелефът на поета пред..

публикувано на 02.06.20 в 14:45

Книга за сърдити деца

Или по-скоро как малките читатели да не са през цялото време ядосани и избухливи. „Тролът Сърдитко“ показва на децата как да овладяват емоциите си. Със Сърдитко те ще поставят основите на своята емоционална интелигентност, която е пряко свързана с щастието и успехите им в бъдеще. Новото издание на български език на детската книжка „Тролът..

публикувано на 02.06.20 в 14:17

Ново издание на Лафонтеновите „Басни за деца“

Аз уча от делата на всички майстори в поезията свята и като тях стремя се тя да дава винаги храна на мисълта.  За басните си Жан дьо Лафонтен черпи идеи от Езоп и Федър и от френското народно творчество. Той обаче не е назидателен, а кара от най-малкия до най-големия читател да мисли и съпреживява. Басните за деца на Лафонтен разкриват..

публикувано на 02.06.20 в 12:46