Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

БНР Новини
11
"В настроение за любов"

В последните две десетилетия като че ли не се правят достатъчно силни кинозаглавия. Настана ерата на франчайзите, в които до безкрай гледаме "Отмъстителите" 4, "Бързи и яростни" 7 и пр. 

Индустрията намери живителни сили в създаването и разпространението на франчайзи – множество структури от свързани помежду си филми, които разчитат на повторяемостта. Едни и същи теми, сюжети, визуални решения, персонажи и завръзки се въртят до безкрай. 

BBC Culture обаче не приемат тезата за тоталната филмова суша и се допитват до 177 кинокритици от различни страни кои са 10-те заглавия, създадени от 2000 г. до днес, които ще останат в киноисторията.

"В настроение за любов", Уон Карвай, 2000

Истински киношедьовър със завладяваща образност. Карвай улавя най-фините нюанси на отношенията от привличане до отчуждение и ги трансформира в чиста поезия. Героите се разминават и отдалечават един от друг на фона на клаустрофобични декори, окъпани в мека, дифузна светлина. Филм, в който много по-важно е онова, за което се мълчи, отколкото изказаното на глас.

"Мълхоланд драйв", Дейвид Линч, 2001

Филмите на Линч по принцип поставят предизвикателства пред зрителя, изисквайки необичайна концентрация и способност да се разчитат детайлите и да се улавя подривната ирония, която режисьорът влага във фирмите си. "Мълхоланд драйв" – не прави изключение. Филмът му за млада жена, която започва нов живот, след като е изгубила паметта си след катастрофа, е припознат от мнозина за връх в творчеството на Линч. Тук въпросите са повече от отговорите, филмовото цяло е потопено в мистична атмосфера, а онова, което остава най-неясно, е как Дейвид Линч успява да въвлече зрителя в тази хипнотична история.

„Ще се лее кръв", Пол Томас Андерсън, 2007

„Ще се лее кръв" редовно и ритмично оглавява всевъзможни класации и селекции за най-добрите филми от началото на новия век. Апотеозът на Пол Томас Андерсън е сред лентите, които се фокусират върху "интересните лоши герои".

Даниел Дей Луис, известен с потъването си в ролите, тук прави изключително въплъщение в ролята на Даниъл Плейнвю, който преследва забогатяването на всяка цена. Той буквално и метафорично слиза под земята, пътувайки до ада в търсене на богатство. 

"Отнесени от духове", Хаяо Миядзаки, 2001

Анимацията рядко намира място в класациите за филми, но странната, объркана вселена на Хаяо Миядзаки е намерила пътя си към сърцата на критиката и многобройните си ревностни почитатели.

"Юношество", Ричард Линклейтър, 2014

Ричард Линклейтър има в актива си забележителни филми, сред които юношеските Dazed and Confused и School of Rock, забележителната фантастика A Scanner Darkly по романа на Филип Дик – „Камера помътняла“ (A Scanner Darkly), както и незабравимите романтични ленти "Преди изгрева", "Преди залеза" и "Преди полунощ". "Юношество" е сниман 12 години, проследявайки порастването на две деца и начина, по който се променят отношенията им с родителите им и с живота.

"Блясъкът на чистия ум", Мишел Гондри, 2004

Въздействаща история за любовта и самотата, разказана по един смел и новаторски начин, който не оставя никого безразличен и го кара да се пита: ако можех да изтрия някого напълно от живота си, бих ли го направил? Освен другите си достойнства филмът показа многостранния талант на Джим Кери и способността му да се въплъщава в сложни, драматични образи. 

"Дървото на живота", Терънс Малик, 2010

„Дървото на живота” не е конвенционален филм. Определят го като визуална поема, като философска притча и като медитация. Филмът е пътуване от началото на сътворението, което ограниченото ни съзнание е неспособно да рационализира, до самия край на времето, където законите на физиката престават да действат. 

"Yi Yi: A One and a Two", Едуард Йънг, 2000 

Филм за три поколения от едно семейство, който казва, че животът е много по-разнообразен от това, което човек вижда, и че понякога всеки трябва да спре, да се огледа и да почувства отново радостта от живеенето.

"Няма масто за старите кучета", Джоел и Итън Коен, 2007

Суров като съдържание, красив като форма, филмът препуска през мрачните територии на човешката природа. Филмът е сред редките успешни екранизации по книги. Опусът на братя Коен върху едноименния роман на Кормак Маккарти се превръща в мрачно пътуване из старостта, смъртта и злото.

"Раздяла", Асгар Фархади, 2011

След двата Оскара (за „Търговският пътник“, 2016, и „Раздяла“, 2011) иранският режисьор Асгар Фархади неизменно е във фокуса на световното внимание. "Надер и Симин: Раздяла" разказва за съвременно иранско семейство от средната класа, за брак в криза, развод и последвалите проблеми, за класовите разделения в Иран, за иранския религиозен консерватизъм и за иранската съдебна система. 

Зрителят неминуемо се пъха в обувките на героите и осъзнава, че между бялото и черното има твърде много полутонове и оттенъци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53