Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Киряков: Нова политическа класа няма да се появи по време на кризата

От политическия хоризонт идва единствено макиавелизъм

| обновено на 25.03.20 в 17:58
Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Може ли българската политическа класа да бъде опора и пример в момент на криза и трудности и да даде адекватна защита и управление на хората? Има ли благи вести на Благовещение от политиката, коментира в "Нашият ден" политологът Георги Киряков:

"Благи вести в политиката трудно може да има. Това, което идва от политическия хоризонт, е единствено и само чист макиавелизъм – изпълняват се действия, които да предотвратят възможни негативни последици от гледна точка на избирателите. 

Политиката е такъв тип занимание човешко, в което религията и вярата почти нямат място, или може би само като параван за някакви конкретни действия."

Нов политически модел в световен мащаб

"Ключово в развитието на обществата става виртуалното пространство  заради карантините, заради блокадите, заради настояванията на политиците хората да си стоят по домовете. Няма как да се получава каквато и да било комуникация и да се задържи нивото на общуване между хората, ако в момента не съществуваше виртуалното пространство, интернет и социалните мрежи. Развитие в тази посока ще видим в политическия дневен ред на отделните правителства. 

Ако обаче решат да се върнат към аналогов тип комуникация, няма да има нов политически ред. Особено в България. Защото българските политици са много внимателни, когато става въпрос за развитие на дигитални комуникации и дигитално общество, електронно правителство, електронно гласуване.

В тази ситуация е много важно дали правителството ще предприеме стъпки за въвеждането не просто на машинно гласуване с физическо присъствие в някаква избирателна секция, а електронно гласуване през домашния компютър вкъщи. Това са по-скоро благи очаквания."

Политическите лидери и обществените настроения

"В зрелите демокрации има сериозна чувствителност към обществените настроения. Не че тук я няма, но е малко "командно". От една страна, много държим на общественото мнение, а от друга страна, гледаме така да контролираме нещата, че да не се стигне до някакъв тип революция – избирателна или улична. Но е възможно в тази ситуация, в която не се мисли задълбочено за икономическите последствия от тази криза, да се стигне до някакъв тип "френска революция", която да измете настоящия политически елитНачинът на мислене при нас не се е променил от 1989 г.

Икономическите мерки

"Ще кажа направо – като във война – който оцелее, оцелее. Мерките, които предлага правителството в икономическата сфера, са като по верме на война. Ние се хвърляме на бойното поле, ако оцелееш, оцелееш. Ще разказват спомени оцелелите след икономическата криза, която неизбежно ще настъпи." – каза Георги Киряков и подчерта, че нова политическа класа няма да се появи по време на кризата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15
Поля Станчева, програмен директор на БНР

Поля Станчева: Радиото ще трябва да мине на нови дигитални платформи

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза  Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която..

обновено на 24.05.20 в 13:27

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51