Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Носиков, кардиолог:

Не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти

Д-р Александър Носиков
Снимка: Емил Николов

"Ние, кардиолозите, не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти, не можем и да ги лекуваме онлайн – каза д-р Александър Носиков, гост на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден".

В болницата, където работи той, има изградени ясни правила какво трябва да правят пациентите и самите лекари, които просто не могат да спрат работа.

"Препоръката да се носят маски е чудесна – но когато маски има. В условия на дефицит, който не е само у нас, а в цяла Европа, когато маските се изкупуват, няма за лекарите и медицинските специалисти, на които са най-нужни.

Това не е първата пандемия, която преживяваме. Всяка година хиляди хора умират от грип или последствията му. След прекаран грип, вероятността от инфаркт нараства многократно. Така че тази ситуация рано или късно ще свърши, по-добре рано, отколкото късно, разбира се.

Китай се справи, Корея се справи, Италия започва да овладява... Ще се справим и ние. 

През това време обаче трябва да подредим приоритетите си – кое е важно за нас, за здравето ни – за личното и за общественото ни здраве" – каза д-р Носиков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белият храм в Чианг Рай е като кадър от „Замръзналото кралство“

София е изписана върху Сребърния храм в Чианг Май

Чианг Май е вторият по големина град в Тайланд, но на фона на многомилионния Банкок си е направо кротък квартал със своите около 200 хиляди жители. Той е културното сърце на Страната на усмивките, отдалечено на 700 км от столицата. Сгушен в подножието на Хималаите в долината на река Пинг, Чианг Май е строга противоположност на всеобщата представа за..

публикувано на 30.03.20 в 11:41
Страхил Пеев (вляво) и Георги Камов

За птиците и за идеята да познаваме по-добре света около нас

За птиците и за орнитологичните разходки, които могат да се случват в София и около София по всяко време, говорим със Страхил Пеев и Георги Камов – хората, които стоят зад идеята Sofia Bird Walks. Разговор за редките видове, за фотографията и за вниманието към дейталите. А също и за науката и дори за търпението, на което ни учат птиците. Sofia Bird Walks..

публикувано на 29.03.20 в 09:15

Северозапазена България

Дестинацията е Северозападна България и онези кътчета в родината ни, които по една или друга причина остават неизвестни за мнозина. За тях разказват гостите – Мариана Гомилева, Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, а техен домакин е водещата Ирина Вълчанова. Мариана Гомилева е наша колега, която известно време водеше предаване по Радио София...

публикувано на 28.03.20 в 08:15

Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита

Съвместните разработки на учените от БАН с техни колеги от партньорски организации, включили се при осъществяването на Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“, са си поставили амбициозни цели в името на едно по-чисто бъдеще, което да оставим на децата си. Сред тях са нови технологии за съхраняването на енергия от възобновяеми..

публикувано на 27.03.20 в 09:35
Остров „Св. Анастасия“ в Бургаския залив в Черно море

Европейските острови и островите в България

Без да е пищно екзотичен, както островната зона между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, Старият континент също може да се похвали със сложна брегова линия и любопитни, далеч не само за туристите, острови. За някои от най-интересните, сред които се откроява най-значимата по площ островна група на Британските острови с най-големият от тях –..

публикувано на 26.03.20 в 09:45