Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Пилософ:

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо. Това, че циркулира коронавирус, няма пряко отношение към начина, по който трябва да бъде гледано едно новородено дете, обясни проф. Владимир Пилософ в здравната рубрика на "Нашият ден":

"Напомням, че кърмата е най-добрата храна за едно бебе и това е отдавна доказано. И ако могат и ако желаят, майките да кърмят децата си. Априорно новороденото си седи вкъщи и най-много да излиза на разходка на чист въздух и без много контакти. Да се прави дезинфекция – на майката, на детето – са нещата, които се правят по принцип, а и в условията на коронавирус. 

И отново, разбира се, детето трябва да бъде под лекарско наблюдение, независимо че е здраво. Едно дете, особено до 1-годишна възраст, трябва да бъде проследявано неговото развитие от педиатър или общопрактикуващия лекар.

Да не забравяме, че трябва да бъдат изпълнени всички ваксинации на детето – те се прилагат в първата година от живота. Не бива да се пропускат контролните прегледи, за да сме сигурни, че детето се развива правилно.

По възможност контактите на детето да се ограничат в семейството, за да няма риск от предаване на някаква болест." 

Разговорът с проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08