Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Владимир Пилософ:

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо. Това, че циркулира коронавирус, няма пряко отношение към начина, по който трябва да бъде гледано едно новородено дете, обясни проф. Владимир Пилософ в здравната рубрика на "Нашият ден":

"Напомням, че кърмата е най-добрата храна за едно бебе и това е отдавна доказано. И ако могат и ако желаят, майките да кърмят децата си. Априорно новороденото си седи вкъщи и най-много да излиза на разходка на чист въздух и без много контакти. Да се прави дезинфекция – на майката, на детето – са нещата, които се правят по принцип, а и в условията на коронавирус. 

И отново, разбира се, детето трябва да бъде под лекарско наблюдение, независимо че е здраво. Едно дете, особено до 1-годишна възраст, трябва да бъде проследявано неговото развитие от педиатър или общопрактикуващия лекар.

Да не забравяме, че трябва да бъдат изпълнени всички ваксинации на детето – те се прилагат в първата година от живота. Не бива да се пропускат контролните прегледи, за да сме сигурни, че детето се развива правилно.

По възможност контактите на детето да се ограничат в семейството, за да няма риск от предаване на някаква болест." 

Разговорът с проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска спортна академия на открито в НСА

Дългата лятна ваканция изправя родителите пред необходимостта да търсят пълноценни занимания за децата. При това след месеците на затваряне и прекарване на много време с технологиите, е особено важно децата да са на открито, активни и ангажирани. От 2012 г. Националната спортна академия организира летни занимания за деца от 5 до 14 години, като дава..

публикувано на 01.06.20 в 13:53

Да си баща е отговорност, но и сила

Двата месеца, в която светът остана затворен, даде много материал за размисъл. На прага сме на промени и трансформации на мисленето и нагласите, които обикновено отнемат много време. От една страна дългото затваряне у дома доведе до ескалиране на домашното насилие и агресията и отново постави на дневен ред нуждата от промяна в законодателството, за да..

публикувано на 01.06.20 в 11:55

Празник в непразнично време

По традиция, датираща вече 85 години от първите предавания за деца в зората на радиото в България, програма „Христо Ботев“ и тази година ще обърне специално внимание на най-младите си слушатели на техния празник. Сутринта в „Нашият ден“ 1 юни ще започне с поздрав към децата на "Педя човек, лакът брада" с гласа на актрисата Слава Рачева. След това..

публикувано на 31.05.20 в 15:24

Вечният живот и богопознанието

В евангелския текст от неделята преди Петдесетница е разкрита същността на вечния живот: "Вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истинаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа".  Имат ли тези думи връзка с богопознанието и то път ли е за постигане на вечен живот? С таврофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“..

публикувано на 31.05.20 в 08:10

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24