Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще остане ли незастроено Южно Черноморие

Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”

БНР Новини
Снимка: Село Варвара, Фейсбук страница

Съдбата на южното ни Черноморие и вероятността то скоро да заприлича на Слънчев бряг – този важен проблем повдига "Нашият ден". 

От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от Българското Черноморие, отнемайки територии от Природен парк “Странджа”.  

Опитите на екипът на предаването да издири човек от общината за коментар търпят неуспех – нито кметът, нито главният архитект, подписал проекта, предвиждащ трикратно увеличение на урбанизацията, нито друго овластено лице вдигат телефон или откликват на поканата за разговор.

В "Нашият ден" Тома Белев обяснява какво застрояване предвижда новия устройствен план на Община Царево и напомня, че гражданите все още могат да изпращат своите становища и мнения по въпроса.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато връзката е важна

В условия на изолация връзката с другите става особено важна. Многообразните онлайн платформи позволяват различни възможности, но и известни рискове, за които е важно да внимаваме.  Атанас Райков CEO на Viber разяснява простите правила за безопасно използване на платформата: "Ако общувате с контакти, които са ви известни, няма никаква опасност...

публикувано на 30.03.20 в 12:20

Загубите от отлагането на олимпиадата са огромни и не се измерват само в пари

Загубите за спортистите и за организаторите на олимпийските игри от отлагането им са огромни и те не се измерват само в пари, бе коментарът на нашата голяма атлетка от близкото минало и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева. "Спортната кариера е кратка, една година е много време за един добър спортист", поясни Благоева, като..

публикувано на 30.03.20 в 11:21

Тормози ли ни смяната на времето

Проблем ли е преминаването към лятно часово време? На общоевропейско ниво имаше обсъждания, гласувания и въпреки това 6 месеца се движим по едно разписание, а останалите 6 – по друго. Как ни влияе смяната на времето и по-болезнено ли я усещаме по време на пандемия? Според психотерапевтката Мадлен Алгафари един час по-малко сън, и то само в деня..

публикувано на 30.03.20 в 10:53
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Дано времето да бъде сухо и горещо, а слънчевата радиация – по-висока

Главният герой на днешното издание на "Нашият ден" е един от най-известните климатолози на България, чиито прогнози за времето са почти 100-процента верни – проф. Георги Рачев. Проф. Рачев би искал времето в следващите дни и седмици да бъде сухо и горещо, а слънчевата радиация – по-висока. Тези явления според него убиват всички онези малки вредни..

публикувано на 30.03.20 в 10:40

Контролът върху необичайната ситуация създава контрол и върху поведението

Ние сме много адаптивни същества и това ни е помогнало да оцелеем . Усещането, че можем да контролираме една необичайна ситуация, създава контрол върху собственото поведение. Това е много важно за децата ни. С това, което правим, чисто поведенчески, ние им даваме моделите за подражание.  Десислава Георгиева – авиационен и дипломиран кризисен психолог,..

публикувано на 30.03.20 в 09:32