Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Иво Петров: Идват слънчеви дни, ще се справим

Проф. Иво Петров
Снимка: БГНЕС

"Пациентите не трябва да се страхуват и трябва да знаят, че могат да разчитат на нас – каза д-р Иво Петров, кардиолог, гост на рубриката "Главен герой" – Имаме възможност да приемаме и лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания и съмнения за Covid-19.

Д-р Петров успокои аудиторията, че "има достатъчно лекарства за хората, при които заболяването протича с усложнения. Те не са налични в аптеките, не могат да се купят от търговската мрежа, но болниците разполагат с тях. Леко прекарващите вируса пък не се нуждаят от специализирани лекарства."

Д-р Петров смята, че страната ни ще се отърве по-леко от заразата, тъй като навреме взе мерки за ограничаване на разпространението. Освен това идват слънчевите пролетни дни, а се знае, че ултравиолетовите лъчи убиват вируса.

"Не можем да чакаме да се появи 100-процентовият медикамент, трябва да правим всичко възможно, за да лекуваме пациентите си – каза той във връзка с методиката за лечение на хора в рисковата група и посочи добрите практики, при които медицинската общност по света си партнира и обменя информация в реално време. –

Това дава възможност на колегията да се възползва от обширна база данни, преценявайки баланса между риск и полза."

Освен практикуващ кардиолог, д.-р Петров е общински съветник и като такъв оценява високо решението във II градска болница да се създаде напълно изолирано от останалия корпус отделение, в което да се лекува Covid-19, без да се пречи на болницата да си върши и останалата работа.

Чуйте какво още каза д-р Петров:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в непразнично време

По традиция, датираща вече 85 години от първите предавания за деца в зората на радиото в България, програма „Христо Ботев“ и тази година ще обърне специално внимание на най-младите си слушатели на техния празник. Сутринта в „Нашият ден“ 1 юни ще започне с поздрав към децата на "Педя човек, лакът брада" с гласа на актрисата Слава Рачева. След това..

публикувано на 31.05.20 в 15:24

Вечният живот и богопознанието

В евангелския текст от неделята преди Петдесетница е разкрита същността на вечния живот: "Вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истинаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа".  Имат ли тези думи връзка с богопознанието и то път ли е за постигане на вечен живот? С таврофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“..

публикувано на 31.05.20 в 08:10

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58