Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 30 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи: Панаирите като социално и културно явление

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Квартет Модиляни, запис от фестивала „Консентус Моравиа“ в Чехия. От програмата: Клод Дебюси – Струнен квартет в сол минор, опус 10; Камий Сен-Санс – Струнен квартет № 1 в ми минор, опус 112.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в балчишкото село Дропла. В сградата на местното читалище говорим с жители на селото за историята и името на селото, за настоящето и поминъка, за делниците и празниците, читалището и дейностите му, за пенсионерския клуб и групата за стари градски песни и автентичен фолклор.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и авторски фолклор от Страната на баските. Сред изпълнителите – поетът с китара Шабиер Лете, акордеонистът Шаби Абурузага, Кепа Юнкера и група „Миелочин“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петър Радев, Анастасия Костова, Янко Шибилев, Братя Виденови и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки за звездите - съзвездието риби“, по гръцки мит

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден
• Събуди се с музика: Емил Димитров.
• Мода по време на карантина – репортаж на Искра Декало, Израел.
• За здравето: Коментарна рубрика на БНР в рамките на кампания.
• Преместване на стрелките по време на пандемия: за часовниците, хората, вирусите и управленските решения за милиарди – с участието на писателя и психиатър Калин Терзийски, психолога Мадлен Алгафари и независимия туристически експерт Ива Иванова.
• Рязко: Сатира от Димитър Бежански – включване на живо.
• Главен герой: климатологът проф. Георги Рачев – за прогнозата за времето по време на пандемия и за климата като еманация.
• Културни процеси: За свързването на хората в условия на изолация – как работят безплатните платформи в мрежата, има ли риск при използването им и какъв е Наръчникът на учителя, представен пред МОН. С участието на Атанас Райков и Даниела Иванова от Viber.
• Дух и тяло: Олимпийските символи и световната криза от нов вид или в какво се превръща спортът – разговор с първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина Йорданка Благоева.
• Културни процеси: Ще оцелеят ли независимите творци след кризата и има ли диалог с Министерството на културата – с участието на представител на независимите творци и на Министерството на културата.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „The Women Who Raised Me“ на пианистката и певица Кендейс Спрингс.
• Записи на Бека Стивънс, Джеймс Тейлър квартет и др.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сборникът „Дзадзуан“: кратки изречения на житейската мъдрост от китайската и японската средновековна литература.
• „Огнената тайна и други новели“ на Стефан Цвайг – разговор с Кремена Димитрова.
• Как книгите и пиесите на Йордан Радичков политат към читателите в онлайн пространството.
• Онлайн списанието Свободно поетическо общество отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“.
• „Да мислиш като Аристотел“ на Едит Хол – изследване на трудовете на един от най-великите философи в историята.
• В Световния ден на театъра – 27 март, Младежкият театър „Николай Бинев“ инициира дарителска кампания „Театърът и зрителите срещу COVID-19“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Какви са последиците от кризата върху киноиндустрията и какви са вариантите за компенсирането ѝ
Събеседник: Галя Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти.

от14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Днес ще ви предложим малка музикална импровизация на тема... ПРОМЯНАТА.
Ще звучат изпълнения на музиканти, чиито съдби са били съдбовно променени от някакви събития и обстоятелства, или пък самите те много обичат промените – във всеки един смисъл. Сред тях са пианистът Ван Клайбърн, оперните певци Никола Гюзелев и Мариана Паунова, виолончелистът Йо Йо Ма, поп-певците Елвис Пресли, Хулио Иглесиас, Шер и Бой Джордж.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Познати и непознати
• Здравни и образователни предизвикателства
Ще се пренесем в ромските квартали на Кюстендил, Видин и Сливен, за да разберем как местните общности се справят в условията на социалната изолация; успяват ли и как организират образователния процес при децата, които нямат компютри и модерни телефони; спазват ли се здравните предписания и промени ли се ролята на здравните медиатори. По телефона ще се свържем и с проф. дмн. Ивайло Търнев с когото ще разговаряме за здравеопазването в ромските квартали в извънредните условия.
• Светове: ще се потопите в света на сем. Мария и Димитър Милушеви от гр. Хаджидимово.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Фрагменти за парите: Приказни фрагменти за парите

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Камерни партньорства
Камерните партньорства на пианиста Веско Стамболов с пианиста Марио Ангелов, с певицата Цветана Бандаловска. Ще си припомним и проекта на Веско Стамболов със записи на Баховите концерти във варианта за клавир и камерен състав.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт от изпълнения на Ангел Димитров, Цветелина и Панайот Стойчеви, Борислав Гълъбов и много други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
 „Мечтата на щурчето“ от Мила Канджева

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Фрайбург. Свири СО на Радио Щутгарт с диригент Михаел Зандерлинг и солист Николас Алтщед - виолончело. В програмата: Дмитрий Шостакович – Концерт за виолончело и оркестър № 2 в Сол мажор, опус 126; Антон Веберн – симфонична поема „В летния вятър“; Густав Малер – Адажио от Симфония № 10 във Фа диез мажор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 41 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какви са инициативите и кампаниите на Фабрика за идеи за подпомагане на възрастните хора по селата  и семействата със затруднения да осигурят технически средства за дистанционно обучение на децата си. Какво представлява Виртуалният културен календар и как могат артисти , преподаватели или зрители да се възползват от него – разговор с Янина Танева, председател на Фабрика за идеи.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
На фокус: Аркадий Кириченко, невероятен и съвсем сериозен шегаджия, виртуоз на тубата, който обаче май се съмнява дали е такъв или пък подхожда прекалено философски към нещата. Tubist or not tubist? се нарича една от неговите пиеси в соловия му албум Tuba mirum unlimited incorporated – Чудна туба без граници. Дотук става ясно, че умее да измисля провокативни заглавия и естествено възниква въпросът дали е толкова интересен и като музикант. Ако веднъж сте слушали наживо Аркадий Кириченко, известен в Америка като Аркадий Фриймън, и нямате музикални предразсъдъци, със сигурност и друг път ще поискате да отидете на негов концерт. Засега, обаче, такъв не се предвижда в България, така че единствената възможност е да го слушаме по радиото какво ни казва с тубата или в най-обикновен разговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04