Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристиян Бояджиев:

С музиката си Банана ни даваше и светлина

| обновено на 28.03.20 в 13:21

Каквото и да кажа за Симеон Щерев, все ще бъде малко. Йордан Рупчев, един колега – специалист по джаза и продуцент в радиото – преди време в своята енциклопедия "Изборът на Рупи" има една великолепна много обширна статия за Банана. С пълно право, защото това е един от особено важните хора, важна личност изобщо в българската музика – разказа в "Артефир" музикантът Кристиян Бояджиев.

"Не става дума само за джаз, а изобщо в музикалната ни култура. Тъй като Симеон Щерев е човек, който е еднакво и джазов музикант, и академичен, класически тип музикант. Освен това в годините, в които не се толерираше особено джаз музиката, той намери начин да държи това огънче на джазмена и на джаз музикантите – да не загасне и да може да се развива българската джаз музика през годините. А всъщност не е коректно да кажем, говорейки за Банана, за българска джаз музика, защото той имаше особено схващане за това. Казваше, че джазът е американка музика и български или полски, или френски джаз няма. Има джаз в България. 

Откъс от концерта на Симеон Щерев с Биг бенда на БНР в Първо студио на БНР

Имам един спомен с Банана – много сладък. Бях звукооператор в телевизията през 1975 г. – точно след казармата. И един от първите записи, на които бях разпределен като звукооператор, беше запис на музика – вечерен в 21 часа – за музика за новела. Музиката беше написана от Банана. Симеон Щерев беше там заедно с още трима-четирима музиканти. Обаче записът се забави. В такива моменти обикновено артистите почват да нервничат... Той извади една пиколо флейта и тръгна, тичайки из студиото, почна да импровизира някаква темичка, подскачайки, заставайки в някаква поза на един крак. И Йордан Искренов каза: 

"Гледай го, бе! Целият е в музика! Щастлив човек!"

Симеон Щерев Банана е човек, който с музиката си ни даваше и светлина" – сподели Кристиян Бояджиев.

Снимките във фотогалерията от Концерта на Симеон Щерев по случай неговата 75-годишнина с Биг бенда на БНР в Първо студио (27.11.2018) са на Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Вампоров на симпозиума Big Scale-88, Малмьо, Швеция. „Лабиринт“, 1988 г.

Йордан Вампоров – 80 години

С ретроспективна изложба на Йордан Вампоров Националната художествена академия отбелязва 80-годишнината на художника и отдава почит на ателието на големия българки скулптор Любомир Далчев в галерия „Академия“. Инициатор и куратор на впечатляващата експозиция е още едно водещо име в европейското изкуство – проф. Васил Симитчиев, който от дълги години..

обновено на 15.07.20 в 10:23

Марлене в търсене на любовта

Биографичният роман, озаглавен "Марлене в търсене на любовта", дава възможност да се види и в по-близки кадри как се създава и самосъздава една кинолегенда и дава отговор на въпроси като има ли знак за равенство между успеха и щастието, между известността и обичта и чия любов търсим, избирайки славата?  Автор на книгата е американският писател..

обновено на 15.07.20 в 10:22

Седмица на иранското кино в София

Седмица на иранското кино ще стартира на 24 юли в Дома на киното. Събитието е организирано от фестивала Sofia MENAR със съдействието на Иранския културен център в София. Панорамата включва 7 заглавия от последните 5 години, отличени на международни филмови форуми. Седмицата ще бъде открита с фаворита на зрителите от последното издание на MENAR..

публикувано на 15.07.20 в 09:25

Амели Нотомб предава на живо от Голгота с новия си роман "Жажда"

Според едно от преданията последните думи на Исус на кръста са били „Жаден съм“. Тях избира Амели Нотомб, за да ни разкаже какво е чувствал Спасителят няколко часа преди и след разпъването му на кръста в един кратък, но съдържателен философски роман – дързък, ироничен, богоборчески и състрадателен, оспорван и възхваляван от критика и читатели.  Жаждата,..

публикувано на 14.07.20 в 15:26

TANGOMACHINE в Сфумато

"Сподавени погледи. Жадни тела. Гъвкави, еротични, страстни. Той и Тя. Метафизичен флирт. Непозната галактика. Начало. По пътя. Взаимност. Любов. Отдаване. Животът е стон от усилие и нежност. Рефлексия на неистовото вървене. Прегръдка. Спирала на удоволствието, акт на желанието. Изтанцувай този валс, колабирай дистанцията, възбуди сетивата...

публикувано на 14.07.20 в 15:15