Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Михаил Екимджиев:

Ако лошият дух от бутилката бъде пуснат, трудно ще бъде върнат обратно

Ако успеем да излезем от кризата с поносими морални, икономически щети, ще е прекрасен повод за доверие между българските граждани и държавата

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Законно ли е критиката срещу противоепидемичните мерки и политики да бъде основание за наказателно преследване, питат от Асоциацията на европейските журналисти - България в свое становище. В „Мрежата“ коментар направи адв. Михаил Екимджиев, от Асоциацията за европейска интеграция и защита на правата на човека.

„Този текст в чл. 326 от Наказателния кодекс е мъртъв текст, защото той инкриминира неверни сигнали за бедствия, аварии, тревога, нужда от спешна помощ и т.н. И изведнъж прокуратурата, тълкувайки по перверзен начин този текст, реши да актуализира неговото действие, да го възкреси в това извънредно положение. Като по този начин, на институционално ниво, тя торпилира усилията на останалите власти – изпълнителната, Националния оперативен щаб, да балансират между нуждата от мобилизация и разумното ограничаване някои права и свободи в рамките на това извънредно положение. И ние, и правозащитници, и журналисти трябва да реагираме. Да, нека дадем необходимото време на властите да направят това, което трябва. Но не и да търпим и толерираме нагона към злоупотреба с власт, който демонстрира прокуратурата. Защото, докато останалите власти поне на този етап създават впечатление, че знаят какво правят, единственото, което прави прокуратурата, е да използва ситуацията, за да разшири по един зловреден начин параметъра на своята компетентност, придавайки едно перверзно тълкуване на текст, който е създаден за съвсем друг правен контекст“, каза адв. Екимджиев.

Прокуратурата се превръща в изключително силен властови център

„Както видяхме, г-н Гешев започна да критикува Националния оперативен щаб, започна да се произнася по икономически въпроси, от които нищо не разбира, и то от институционалната позиция на държавен орган, от който нищо не зависи. Защото, каквото и да се случи – по-значими драконовски мерки, или пък рухваща икономика, той не носи никаква отговорност. Отговорността ще носят хората от изпълнителната власт и Оперативния щаб, които в момента вземат тези тежки, непопулярни решения. А той като някакъв пророк стои на една безопасна дистанция, дава прогнози от типа „самореализиращото се пророчество“, защото всички знаем, че ситуацията ще стане по-драматична, но той после ще каже – "Аз нали ви казах, нали ви предупреждавах". Това е непочтеното в тази негова позиция, той си позволява да дава популистки съвети и да навлиза в чужди компетенции, без да носи никаква отговорност за тяхното сбъдване или не сбъдване“, категоричен е адв. Екимджиев.

Доверието в институциите по време на криза

„Ако успеем да излезем от тази криза с поносими морални, икономически щети, това ще бъде един прекрасен повод за създаване, за учредяване на доверие между българските граждани и държавата. Защото поне на този етап виждаме едно усилие на държавата да приложи разумни, прагматични мерки в интерес на обществото, а не в корупционни или партийни интереси, както сме свикнали да ги виждаме и с основание сме ги критикували. Ако успеем с това, ние ще разберем какъв е смисълът на държавата, че тя не съществува само, за да се корумпира, а в такива моменти на бедствие да ни пази, като политиците поемат отговорност и прекарват безсънни нощи в търсене на правилните решения", допълни адв. Екимджиев.

Междуетническа враждебност и медии

„Отговорът на ген. Мутафчийски за опитите за нагнетяване на етническа враждебност от някои сайтове беше поредният изключително адекватен негов отговор. Много по-адекватен, отколкото на много наши политици, които използват ситуацията и за това да нагнетяват междуетническа враждебност. И ето, това е чудесен повод за прокуратурата, вместо да насочва репресията на Наказателния кодекс към журналисти и лекари, които поставят въпроси от обществен интерес, нека насочи наказателни репресии към такъв тип изявления, които са в състояние да предизвикат разединения в обществото и междуетническо напрежение“, акцентира адв. Михаил Екимджиев.

Чуйте цялото интервю с адв. Михаил Екимджиев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32
Константин Тилев и Петър Пунчев

За честта на професията

Константин Тилев и Петър Пунчев споделят участие в рубриката "Главен герой". Те са сред първите водещи на предаването „Нощен Хоризонт“, част от основателите на първото частно радио FM+ и са родени на 2 и на 3 юни. Разговорът тръгва от високите образци на публицистиката, които ни завещава Боев и които звучат актуално и днес; за независимостта, като..

публикувано на 02.06.20 в 13:21
Кристо „Плаващите кейове“

Кристо е мечтата по нещо голямо

"Шекспир ни каза, че целият свят е сцена, Кристо ни показа, че светът е галерия" – писаха световните издания по повод смъртта на Кристо. Той съумя да извади изкуството от музея и да го направи достъпно и вълнуващо, да даде възможност на всеки да го съпреживее изкуство, независимо от социалното си положение, възрастта, статута... Кристо съумяваше да..

публикувано на 02.06.20 в 11:20
Боян Ботйов - правнук на Христо Ботев

Христо Ботев – най-висша духовна мярка и символ на нацията

За мен Христо Ботев, като историческа личност, е съчетание между думи и дела, най-кратко казано. Това сподели  в "Нашият ден" Боян Ботйов, правнук на поета революционер Христо Ботев и председател на фондация "Христо Ботев":  Единство на думи и дела " Човек от плът и кръв, един гений, който оставя на България двадесет и няколко стихотворения, едно..

публикувано на 02.06.20 в 10:09
Христо Ботев, скулптор Васил Гачев Василков

Сто минути за Ботев

За Христо Ботев – без патос и без клишета, по човешки. Хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев", споделят свои мисли и думи за Ботев. Някои от тях дойдоха в студиото на "Аларма" с книга, други – с напечатани листове, а един – дори с преписан на ръка любим Ботев стих. Те разказват и по-неизвестни факти от живота и от творчеството на..

публикувано на 02.06.20 в 09:14